09 septembrie 2023

SUA vor retrage trupele din Niger în săptămânile următoare. Prezenţa americană în regiune se diminuează

Alexandru Gologan

Sursă foto: Mediafax

Până la jumătate din cei 1100 de militari americani staţionaţi în Niger ar putea fi scoşi din ţară, potrivit a doi oficiali de la Casa Albă, relatează CNN. O decizie finală de retragere a trupelor din Niger nu a fost încă luată la nivel oficial şi implicit, numărul de trupe care ar putea pleca nu a fost încă stabilit.

După lovitura de stat militară care a înlăturat guvernul democratic al statului african, SUA şi-au menţinut amprenta militară în Niger, păstrând trupele americane staţionate la două baze aeriene şi la ambasada din Niamey.

„Poziţia noastră rămâne aceeaşi, sperăm că situaţia de pe teren va fi rezolvată diplomatic. Momentan nu există nicio ameninţare imediată la adresa personalului SUA”, a declarat secretarul adjunct de presă Sabrina Singh.

Însă un transfer de trupe de la o bază la alta ar putea obliga armata să retragă unele trupe din Niger.

Pentagonul a anunţat că trupele de la Baza Aeriană 101 de lângă capitala Niamey se vor muta la Baza Aeriană 201 de lângă Agadez. Însă Baza 201, din care SUA operează drone, este mult mai mică şi nu are capacitatea de a găzdui toate trupele, aşa că unii vor trebui să părăsească ţara din considerente logistice.

Nigerul este un centru esenţial din care SUA efectuează zboruri de informaţii, supraveghere şi recunoaştere în regiune, permiţând armatei să monitorizeze activităţile extremiste violente din ţările vecine precum Mali şi Burkina Faso.