02 februarie 2024

SUA vor lovi ţinte iraniene din Irak şi Siria pe 3-4 februarie, ca răspuns la uciderea a trei militari

Florin Jipa

Statele Unite vor lovi ţinte iraniene în Irak şi Siria în zilele de 3 sau 4 februarie, ca răspuns la bombardarea unei baze americane din Iordania, a raportat The Wall Street Journal, citând oficiali americani.

Sursă foto: DoD

Interlocutorii Wall Street Journal notează că măsurile vor fi „pe mai multe niveluri" şi vor include nu numai lovituri militare, ci şi măsuri menite să prevină escaladarea în continuare a conflictului.

Presa americană a criticat Administraţia Biden că nu a luat încă măsuri după un atac al miliţiilor şiite din Irak, susţinute de Iran, asupra unei baze americane din Iordania, care a dus la moartea a trei militari şi rănirea a altor peste 40, din care opt au necesitat evacuare din ţară. Extremiştii ar fi folosit o dronă Shahed-136, de producţie iraniană, similară cu cele lansate de Rusia în Ucraina.

În total, au fost peste 150 de atacuri asupra bazelor americane din Irak şi Siria de la masacrul Hamas din Israel de pe 7 octombrie.

Zilele trecute, au fost rapoarte că seniori iranieni din Irak şi Siria, din compunerea Corpului Gardienilor Revoluţiei, ar fi părăsit deja aceste ţări pentru Iran. De asemenea, miliţiile şiite au părăsit bazele şi s-au dispersat în localităţi, pentru a fi mai greu de lovit.