11 mai 2019

SUA vor folosi din fondurile alocate sprijinirii forţelor afgane pentru construirea zidului cu Mexicul

Mircea Olteanu

Patrick Shanahan, secretarul interimar al Apărării din SUA, a aprobat transferul a 1,5 miliarde de dolari pentru construirea unui porţiuni din zidul cu Mexicul, a declarat un oficial, care a precizat că o parte din bani provin din fondurile alocate pentru sprijinirea forţelor afgane de securitate.

Sursă foto: Mediafax

"Fondurile au fost luate dintr-o varietate de surse, incluzând reduceri de costuri, schimbări programatice şi cerinţe revizuite şi, prin urmare, vor avea un impact minim asupra pregătirii forţelor", a afirmat Shanahan, potrivit cotidianului The New York Times.

Secretarul Apărării a mai spus că peste 4.000 de militari americani şi 19 aeronave acţionează în zona de frontieră.

Un oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că transferul include 604 milioane dolari din fondurile pentru forţele afgane de securitate, angrenate într-o luptă dificilă cu militanţii talibani.

Un alt oficial american a declarat că transferul de fonduri "nu reflectă nimic în legătură de angajamentul nostru (…) A fost nevoie de mai puţini bani decât am crezut pentru a respecta angajamentul politic". Acesta adăugând că nu a fost pentru prima dată când Statele Unite au redirecţionat bani din cont.

Totuşi, există temeri că forţele afgane ar putea să se prăbuşească dacă trupele americane vor fi retrase.

Decizia Pentagonului probabil va fi contestată de Congres. Unii congresmeni au sugerat că ar putea crea noi restricţii în ceea ce priveşte autoritatea Pentagonului de a redirecţiona fondurile.

Construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, care ar avea drept scop să reducă imigraţia, reprezintă una dintre principalele promisiuni electorale ale preşedintelui Donald Trump.