SUA versus Rusia în Africa de Vest. Oficialii americani încearcă să creeze parteneriate cu guvernele militare africane, în contextul creşterii violenţei grupurilor extremiste
Andreea SoareOficialii americani fac eforturi diplomatice majore în Africa de Vest, prin turnee publice şi întâlniri private, pentru a găsi modalităţi prin care să coopereze cu guvernele militare din regiunea în care violenţa grupărilor extremiste creşte pe zi ce trece. Între timp, Rusia îşi extinde nestingherită influenţa, scrie Stars and Stripes.

Cu toate acestea, americanii nu reuşesc să contureze aceste parteneriate, mai ales că tipurile de asistenţă pe care SUA le pot oferi legal au fost reduse după ce guvernele democratice din ţări precum Niger, Mali sau Burkina Faso au fost îndepărtate de la putere de către militari. Mizele sunt mari, scrie Stars and Stripes, în special în Niger, unde SUA au dislocat peste 1.000 de militari la o bază de drone despre care americanii spun că este esenţială pentru supravegherea grupurilor extremiste din regiunea Sahel.
Asistenta secretarului de stat american, Molly Phee, a mers chiar în decembrie în Niger pentru a vorbi cu reprezentanţii ţări şi a le cere să restabilească relaţiile cu alte ţări, în special cele din ECOWAS, ca ajutorul SUA să poată fi reluat şi democraţia să fie restaurată. De atunci, însă, Nigerul a mers în direcţia opusă şi s-a retras din ECOWAS, luna trecută.
Phee nu a fost singura care a mers în Niger la finalul anului trecut, ba chiar a vizitat ţara după ce ministrul adjunct al apărării din Rusia, Yunus-bek Yevkurov, a mers şi el în capitala Nigerului pentru a semna noi acorduri de securitate cu junta militară. De asemenea, peste 100 de militari ruşi au fost dislocaţi în Burkina Faso în ultimele două luni. În Mali, se estimează că sunt peste 1.000 de ruşi, care iniţial au făcut parte din Wagner Group, iar acum din Corpul Africa, şi care luptă alături de forţele din Mali.
Generalul american Michael Langley, care conduce operaţiunile militare americane în Africa, a transmis, într-un interviu, că politicienii vor decide câtă prezenţă rusească în Niger este prea multă ca SUA să sporească, la rândul lor, prezenţa.
În acest context, SUA încearcă să întărească relaţiile şi cu alte state africane, precum Ghana, Togo, Benin şi Coasta de Fildeş. De altfel, potrivit WSJ, SUA ar vrea să disloce drone de recunoaştere la baze din Ghana, Coasta de Fildeş şi Benin, mai ales că misiunile de supraveghere de la baza aeriană americană din Niger au fost limitate după lovitura de stat de anul trecut, din iulie. Închiderea bazei, potrivit generalului Langley, ar afecta atât Nigerul, cât şi întreaga regiune şi strategia de contraterorism a SUA. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât SUA nu pot oferi atât cât oferă Rusia în materie de sprijin în securitate, arme şi personal care să fie dislocate în Africa de Vest.
