04 octombrie 2022

SUA trimit noi arme Ucrainei: 4 HIMARS, 200 MRAP-uri, 16 obuziere de 155 mm, 16 obuziere de 105 mm

Mediafax

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a discutat marţi, prin telefon, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi a anunţat asistenţă militară suplimentară, în valoare de 625 de milioane de dolari, în contextul războiului cu Rusia.

Sursă foto: US Army

În noul pachet de ajutor militar, al 22-lea de la începutul războiului lui Putin în Ucraina, Kievul primeşte 4 lansatoare multiple HIMARS împreună cu muniţia aferentă, 200 MRAP-uri, 16 obuziere de 155 mm cu 75.000 de lovituri, 500 de proiectile inteligente (ghidate) de 155 mm şi 1.000 de lovituri anti-tanc, 16 obuziere de 105 mm, 30.000 bombe de 120 mm, mine antipersonal Galymore.

"Preşedintele Joseph R. Biden, împreună cu vicepreşedintele Kamala Harris au discutat astăzi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a-i reitera că Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene. Preşedintele Biden s-a angajat să continue cât va fi necesar susţinerea Ucrainei în acţiunile de apărare faţă de agresiunea rusă, inclusiv prin furnizarea astăzi a unui nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 625 de milioane de dolari, care va include sisteme mobile de artilerie HIMARS, alte sisteme de artilerie, muniţie şi vehicule blindate", anunţă Preşedinţia SUA, potrivit unui comunicat vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Preşedintele Biden a afirmat disponibilitatea continuă a Statelor Unite de a impune costuri severe pentru orice persoană, entitate sau ţară care oferă susţinere anexărilor anunţate de Rusia. Preşedintele SUA a salutat succesul acordului care a permis exporturile în siguranţă de cereale ucrainene pe pieţele mondiale şi consideră că este necesar ca exporturile să continue. În plus, preşedintele Biden a menţionat acţiunile în curs ale Statelor Unite de a ralia comunitatea internaţională la eforturile Ucrainei de a-şi apăra libertatea şi democraţia, aşa cum prevede Carta Naţiunilor Unite", subliniază Casa Albă.

În total, Statele Unite au oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare de peste 17,5 miliarde de dolari de la începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden şi în valoare de 19,65 miliarde de dolari de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

Joseph Biden a anunţat, săptămâna trecută, noi măsuri de sancţionare a Rusiei din cauza anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, fiind vizate sute de persoane şi entităţi, inclusiv parlamentari şi companii din industria militară.