14 septembrie 2023

SUA trimit în Ucraina echipe de monitorizare a modului în care sunt folosite pachetele de asistenţă militară

Andreea Soare

SUA trimit personal în Kiev pentru a evalua modalitatea în care sunt folosite pachetele de asistenţă militară, a transmis Biroul Inspectorului General al Departamentului Apărării din SUA, într-un raport publicat pe 13 septembrie.

Sursă foto: Profimedia

Potrivit raportului, citat de Kyiv Independent, un oficial din Biroul Inspectorului General lucrează deja cu echipe americane şi ucrainene la Ambasada SUA din Kiev.

„Alţi membri vor fi trimişi în scurt timp pentru a ajuta cu monitorizarea şi investigaţia noastră”, se arată în raport.

Biroul Inspectorului General al Departamentului Apărării este o agenţie independentă, responsabilă cu supravegherea programelor şi operaţiunilor Pentagonului.

În octombrie 2022, în raportul Biroului se preciza că există dificultăţi în monitorizarea asistenţei în securitate şi a transferurilor de echipamente, din cauza imposibilităţii trimiterii unei echipe care să viziteze zonele în care erau folosite echipamentele militare americane.

Anunţul privind trimiterea unei echipe în Ucraina vine în contextul în care Administraţia Biden a mai cerut 24 de miliarde de euro Congresului pentru mai multe ajutoare pentru Ucraina.

Unii reprezentanţi ai Partidului Republican au cerut supravegherea cheltuielilor făcute pentru Ucraina, susţinând că trimiterea echipamentelor militare în valoare de miliarde de dolari Kievului duce la neglijarea rezolvării problemelor interne ale Statelor Unite.

Cu toate acestea, ajutorul de  54 de miliarde de dolari dedicaţi Ucrainei, în 2022, a reprezentat doar 1% din bugetul federal plănuit de SUA în acel an, după cum arată o investigaţie a Kyiv Independent. De asemenea, multe dintre echipamentele trimise Ucrainei au fost din stocurile existente ale SUA, astfel că nu au fost făcute cheltuieli în plus. Mai mult decât atât, ajutoarele oferite de statele aliate Ucrainei au dus la o creştere enormă a industriei americane de armament. 

Până în mai 2023, SUA au trimis Ucrainei: sisteme antiaeriene Stinger, rachete Javelin, obuziere de 155 de mm şi 105 mm, rachete GRAD de 122mm, sisteme de mortiere, lansatoare de rachete, lansatoare de grenade, muniţie, grenade, rachete cu precizie ghidată, sisteme de rachete ghidate prin laser, radare, sisteme HIMARS, baterii PATRIOT, sisteme NASAMS, sisteme HAWK, sisteme Avenger, camioane c-UAS,  echipamente antiaeriene şi antiradar, rachete HARM, elicoptere M1-17, tancuri Abrams, tancuri T-72B, vehicule Bradley, vehicule HMMWV, transportoare Stryker, M113 şi M117, vehicule de protecţie împotriva minelor (MRAP), drone, sisteme Harpoon, explozibil C4, capabilităţi de apărare antiaeriană, echipamente de securitate portuară, echipamente SATCOM, sisteme de supraveghere pe timp de noapte, sisteme de poduri, vehicule de logistică, arme de mici dimensiuni etc.