07 octombrie 2022

SUA spun pas ambiţiei Poloniei de a găzdui arme nucleare

Florin Jipa

Departamentul de Stat al SUA a transmis că nu se află în negocieri cu Polonia cu privire la posibila plasare a armelor nucleare pe teritoriul său, în cadrul programului de partajare nucleară şi nu au intenţia de a face acest lucru în ţările care au aderat la NATO după 1997, conform ukrinform.net.

Sursă foto: Profimedia

Declaraţia a fost făcută, joi, de purtătorul de cuvând al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

În această săptămână, Polonia a discutat cu SUA despre schimbul de arme atomice pentru a contracara ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei, conform unei declaraţii a preşedintele Andrzej Duda, la publicaţia Gazeta Polska Codziennie, conform Mediafax.

„Problema, în primul rând, este că noi nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o potenţială oportunitate de a participa la programul de găzduire a armelor nucleare", a declarat Duda într-un interviu acordat ziarului Gazeta Polska publicat miercuri.

Germania, Belgia, Ţările de Jos, Italia şi Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru controlul armelor şi neproliferare.

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care conduce Partidul Lege şi Justiţie, aflat la putere, a declarat pentru ziarul german Welt am Sontag că Polonia este "deschisă" la găzduirea armelor nucleare americane, mai precizează Mediafax.