15 noiembrie 2019

SUA solicită creşterea contribuţiilor datorate de Seul pentru trupele americane saţionate în Coreea de Sud

Lacramioara Ivaz

Secretarul american pentru Apărare, Mark Esper, a transmis vineri necesitatea autorităţilor de la Seul de a plăti sume mai mari de bani pentru cheltuielile implicate de prezenţa trupelor americane pe teritoriul Coreei de Sud, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Aceasta alianţă pe care o avem este foarte puternică, dar Coreea (de Sud, n. red.) este o ţară bogată şi poate şi ar trebui să plătească mai mult pentru a ajuta la suportarea costurilor pentru apărare”, a eclarat Esper în urma unei conferinţe cu omologul său sud-coreean, Jeong Kyeong-doo.

Esper a declarat că în timp ce Coreea de Sud a furnizat „o cantitate potrivită de sprijin în trecut”, este important să punctăm faptul că „majoritatea banilor rămân aici, în ţară (...) mai mult de 90% dintre bani stau aici, în Coreea, nu merg către Statele Unite”

Suma de bani pe care Seulul a plătit-o Washingtonului pentru prezenţa celor 28.000 de trupe americane pe prezenţa statului sud-coreean a variat de-a lungul timpului, în prezent fiind de 1 miliard de dolari americani. Confrom surselor locale de ştiri, administraţia de la Casa Albă solicită o sumă de aproape cinci ori mai mare pentru anul 2020, ajungând la valoarea de 4.7 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Jeong Kyeong-doo nu a confirmat această această valoare, susţinând că ţara sa va plăti o sumă de bani „potrivită şi rezonabilă”.

Negocierile dintre Washington şi Seul pe fondul distribuţiei cheltuielilor implicate de prezenţa militară americană în statul est-asiatic reprezintă unul din punctele sensibile din cadrul alianţei celor două state ce persistă din perioada conflictului din 1950-1953, când Coreea de Nord a invadat Coreea de Sud.