13 februarie 2019

SUA şi Ungaria au finalizat noul acord bilateral de cooperare în domeniul apărării

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

Secretarul de stat american Mike Pompeo a efectuat o vizită în Ungaria unde a avut întâlniri cu premierul Viktor Orbán, ministrul de externe Péter Szijjártó şi mai mulţi reprezentanţ ai societăţii civile. A fost prima vizită unui secretar de stat în Ungaria în ultimii şapte ani. Vizita face parte dintr-un turneu european care mai include Slovacia, Polonia, Belgia şi Islanda.

În cadrul conferinţei comune de presă, Szijjártó a subliniat faptul că relaţiile dintre Statele Unite şi Ungaria „s-au îmbunătăţit semnificativ” în ultimii doi ani, în primul rând „datorită faptului că Administraţia Trump şi guvernul maghiar au poziţii similare sau identice în câteva probleme de natură politică”, cu accent pe temele de securitate. În general, „ambele administraţii sunt patriotice în ceea ce priveşte politicile lor, unde interesul naţional este pe primul loc; iar ambele guverne consideră că în primul rând au responsabilitatea de a garanta siguranţa şi securitatea propriilor cetăţeni şi de aceea pot coopera în lupta împotriva pactului migraţiei globale”.

În mod specific, Szijjártó consideră că Ungaria „a fost întotdeauna de acord cu eforturile Statelor Unite de a-şi apăra propriile frontiere”, făcând trimitere la deciziile ambelor state de a ridica garduri la graniţă împotriva imigraţiei ilegale.

Cu această ocazie, Szijjártó a anunţat „progresul semnificativ” cu privire la negocierea modificării acordului de cooperare în domeniul apărării dintre cele două ţări semnat în 1997, pentru adaptarea acestuia la „noile provocări şi la ameninţările extraordinare de securitate”. În acest context, a fost amintită discutarea „în săptămânile următoare” a achiziţiei de echipamente destinate apărării, cu referire la „un sistem de apărare antiaeriană cu rază medie de acţiune” pentru „îmbunătăţirea capacităţii de apărare a facilităţilor critice proprii”.

Pompeo, la rândul său, a salutat noul acord de cooperare în domeniul apărării şi şi-a exprimat satisfacţia pentru „anunţul părţii maghiare referitor la achiziţia de noi capabilităţi de apărare americane” şi a subliniat că „aceşti paşi, alături de angajamentul Ungariei de a cheltui două procente din PIB pentru apărare şi de prezenţa sa solidă în Afganistan, întăresc securitatea Ungariei şi NATO”. Noul acord de cooperare în domeniul apărării se referă şi la o îmbunătăţire a cadrului de instruire şi participare la operaţiile militare comune.

Turneul în Europa Centrală al secretarului de stat Mike Pompeo coincide cu aniversarea a trei decenii de la căderea comunismului, conform comunicatului Departamentului de Stat, şi vizează întărirea angajamentelor Statelor Unite în Europa Centrală în contextul creşterii influenţei şi intereselor Rusiei şi Chinei în regiune.