04 februarie 2024

SUA şi UK au lovit 36 de ţinte houthi şi iraniene din Yemen

Florin Jipa

Statele Unite şi Marea Britanie au lovit noaptea trecută 36 de ţinte Houthi în Yemen, într-un nou val de atacuri menite să dezactiveze şi mai mult grupurile susţinute de Iran care au atacat neîncetat navele comerciale din Marea Roşie, afectând interesele americane şi internaţionale în urma războiului dintre Israel şi Hamas, au declarat oficiali americani pentru Associated Press.

Sursă foto: DoD

Cele mai recente lovituri împotriva rebelilor Houthi au fost lansate de nave de război americane şi avioane de luptă americane şi britanice. Loviturile urmează unui atac aerian în Irak şi Siria vineri, care a vizat alte miliţii susţinute de Iran şi Garda Revoluţionară Iraniană ca represalii pentru atacul cu dronă care a ucis trei militari americani în Iordania, weekendul trecut.

Ţintele Houthi se aflau în 13 locuri diferite şi au fost lovite de avioane de luptă americane F/A-18 de pe portavionul USS Dwight D. Eisenhower, de avioane de luptă britanice Typhoon FGR4 şi de distrugătoarele USS Gravely şi USS Carney care au lansat rachete Tomahawk din Marea Roşie, potrivit oficialilor americani şi Ministerului britanic al Apărării.

Departamentul Apărării a declarat că loviturile au vizat situri asociate cu instalaţiile de depozitare a armelor, sistemele de rachete şi lansatoarele de rachete, sistemele de apărare aeriană, radarele şi elicopterele Houthi. Armata britanică a declarat că a lovit o staţie radar şi un centru de control al dronelor, la vest de capitala Yemenului, Sanaa, care au fost folosite pentru a controla dronele Houthi care au fost lansate împotriva navelor din Marea Roşie.  Preşedintele Joe Biden a fost informat despre lovituri înainte de a părăsi Delaware sâmbătă pentru o călătorie de campanie pe Coasta de Vest, potrivit unui oficial al administraţiei.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a precizat într-o declaraţie că acţiunea militară, cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei, Danemarcei, Olandei şi Noii Zeelande, „trimite un mesaj clar rebelilor Houthi că vor continua să suporte consecinţe suplimentare dacă nu pun capăt atacurilor ilegale asupra navelor maritime".