29 februarie 2024

SUA şi UE, două misiuni separate în Marea Roşie. Analist: UE vrea să dobândească propria identitate în domeniul militar

Andreea Soare

Marea Roşie este, în prezent, gazda a două misiuni militare separate, conduse de SUA şi de Uniunea Europeană. Misiunea lansată de UE săptămâna trecută este EUNAVFOR Aspides, pe când cea lansată de SUA, în urmă cu câteva luni, este „Prosperity Guardian”. Deşi statele europene ar fi putut doar să se alăture misiunii Prosperity Guardian, au decis să meargă pe cont propriu în Marea Roşie, analiştii fiind de părere că UE îşi caută propria identitate militară, departe de umbrela SUA sau NATO, scrie Breaking Defense.

Sursă foto: Mediafax

Ambele misiuni desfăşoară operaţiuni militare defensive care sunt „coordonate”, după cum au anunţat SUA, însă analiştii în domeniul apărării cred că acţiunea statelor europene de a-şi lansa propria misiune semnalează dorinţa de independenţă a acestora de operaţiunea SUA şi de abordarea puţin mai agresivă a Washingtonului faţă de ameninţarea Houthi din Yemen, care pune în pericol navele comerciale.

David Des Roches, profesor la Near East South Asia Center for Security Studies, a declarat pentru BD că UE nu vrea să „fie considerată ca făcând parte din operaţiunea SUA, de care se tem că vor avea o componentă ofensivă”. 

Recent, şi Grecia a anunţat că se alătură misiunii UE Aspides, care a fost stabilită, formal, pe 19 februarie. La misiune mai participă şi Franţa, Italia şi Germania.

La Prosperity Guardian, care a fost anunţată pe 18 decembrie, Departamentul Apărării a anunţat, iniţial, că vor participa 10 ţări, însă, ulterior, numărul a crescut la 20. Cu toate acestea, Italia şi Spania par să fi fost circumspecte faţă de această coaliţie americană. Totodată, un comandant francez anunţa, la mijlocul lunii ianuarie, că forţele sale patrulează Marea Roşie ca parte a coaliţiei conduse de SUA, dar că navele franceze rămân sub comanda Parisului.

Diferenţa dintre cele două misiuni, misiunea SUA şi cea condusă de UE, este că cea din urmă are obiective pur defensive, pe când misiunea condusă de SUA a desfăşurat şi atacuri asupra Yemenului pentru a distruge capabilitatea houthi de a lansa atacuri.

Ieri, au avut loc şi incidente în Marea Roşie între o navă germană şi o dronă americană. Fregata germană Hessen a lansat două rachete Standard Missile-2 Block III, produse de compania americană Raytheon, în Marea Roşie, împotriva unei drone aliate, un model MQ-9 Reaper al SUA. Rachetele nu ar fi funcţionat corect şi s-au prăbuşit în mare fără să atingă ţinta. Alte două rachete, în schimb, au distrus două drone houthi.