MAS Raport SpecialNATO - UE

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

16 februarie 2025 - Rapoarte speciale - NATO - UE

SUA şi Rusia încep negocierile de pace în Ucraina, exclud Europa şi Kievul de la discuţii. Preşedintele francez Emmanuel Macron organizează un summit de urgenţă la Paris

Florin Jipa

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, convoacă liderii europeni la un summit de urgenţă pentru luni, la Paris, pe tema războiului din Ucraina.

Sursă foto: SMG Ucraina

Oficialii administraţiei Trump, din care fac parte Mike Waltz, consilierul pentru securitate naţională, şi Marco Rubio, secretarul de stat, se îndreaptă spre Arabia Saudită pentru a începe discuţii de pace în Ucraina cu delegaţia Rusiei.

Europa va fi exclusă din discuţiile menite să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, a declarat trimisul special al Statelor Unite pentru Ucraina. Generalul în retragere Keith Kellogg a făcut anunţul sâmbătă, după ce SUA au trimis un chestionar capitalelor europene pentru a întreba cu ce ar putea contribui la garanţiile de securitate pentru Kiev.

Liderii europeni sunt îngrijoraţi că Trump se concentrează doar pe un acord de încheiere a războiului, fără o viziune pe termen lung. Rusia a mai semnat tratate care-l obligau să nu atace Ucraina, la Budapesta şi Minsk, pe care le-a încălcat. Esenţa unui viitor acord ar trebui să asigurarea că Rusia nu va mai ataca Ucraina sau altă ţară pe viitor, a transmis liderul Franţei.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat la Conferinţa de la München că Europa trebuie să fie implicată în negocierile pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia. El a subliniat că toate părţile trebuie să se alăture procesului de pace pentru a obţine stabilitatea în Europa, potrivit Reuters.

Şi Kremlinul a fost de acord ca Ucraina să participe la negocieri. „Într-un fel sau altul, Ucraina va participa, bineînţeles, la negocieri. Va exista o componentă bilaterală ruso-americană a acestui dialog şi o alta referitoare la participarea Ucrainei", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Tass.

La Conferinţa de securitate de la Munchen, Zelenski  a spus că încă nu a văzut un plan concret de pace al SUA. Ucraina a cerut garanţii de securitate 110.000 militari de menţinere a păcii din occident. În caz contrar, Ucraina are nevoie de o armată de 1,5 milioane militari, cu 150 aeronave F-16, 25 de sistemeantiaeriene  PATRIOT.

De asemenea, Zelenski a avertizat că Putin pregăteşte o forţă de invazie de 15 divizii pe direcţia Belarus-Polonia, de aproximativ 150.000 de militari, care ar putea ataca Ucraina de la nord, sau ar putea invada o ţară membră NATO, precum Polonia sau un stat baltic.

Administraţia Trump a transmis prin vicepreşedintele JD Vance, la conferinţa de securitate de la Munchen, că Statele Unite vor scădea implicarea militară în Europa. Acelaşi mesaj l-a transmis şi şeful Pentagonului.  

Preşedintele Zelenski a reiterat sâmbătă, la conferinţa de securitate de la Munchen, că nu va accepta o pace negociată în culise, de SUA şi Rusia, fără Ucraina şi fără Europa. El a cerut europenilor formarea unei armate unite care să ţină piept ameninţărilor viitoare. „Are nevoie America de Europa ca piaţă de desfacere? Da. Are nevoie de Europa ca aliat? Nu ştiu”, a adăugat Zelenski.

Şi premierul Poloniei, Donald Tusk, a atras atenţia că Europa nu are un plan comun de apărare. „Europa are nevoie urgentă de propriul plan de acţiune privind Ucraina şi securitatea noastră, altfel alţi actori globali vor decide cu privire la viitorul nostru. Nu neapărat în conformitate cu propriul nostru interes. Acest plan trebuie pregătit acum. Nu este timp de pierdut.”