02 septembrie 2019

SUA şi Polonia, acord de cooperare privind noile tehnologii 5G

Marinela Sarbu

Statele Unite şi Polonia au semnat luni la Varşovia un acord de cooperare privind noile tehnologii 5G pe fondul îmgrijorărilor legate de compania chineză din domeniul comunicaţiilor, Huawei, potrivit Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Acordul a fost semnat de către vicepreşedintele american Mike Pence şi premierul polonez Mateusz Morawiecki, Pence înlocuindu-l în deplasarea din Polonia pe preşedintele Doanld Trump, care şi-a anulat vizita în ultima clipă din cauza uraganului Dorian.

Semnarea acordului s-a realizat în contextul luptei globale dintre SUA şi Huawei, cel mai mare producător de echipamente IT din lume, în ceea ce priveşte securitatea reţelelor de internet.

Acordul are la bază principiile dezvoltate de zeci de oficiali din domeniul cybersecurităţii din mai multe ţări în cadrul summitul de la Praga de anul acesta pentru a face faţă ameninţărilor şi pentru siguranţa noii generaţii de reţele mobile.

Acordul prevede ”protejarea acestor noi generaţii de reţele de comunicaţii de disfuncţionalităţi sau manipulări şi asigurarea confidenţialităţii şi libertăţilor individiuale ale cetăţenilor americani, polonezi şi din alte ţări este de o importanţă vitală”.

Pence a declarat că acordul va reprezenta ”un exemplu vital pentru celelelte state europene”.

Polonia, care are relaţii apropiate cu Statele Unite, a propus în iulie înăsprirea standardelor de securitate cibernetică şi ar putea interzice anumite produse ori furnizori de tehnologie destinată reţelei 5G.

Administraţia Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale. Washingtonul a avertizat recent că ar putea revizui cooperarea cu naţiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate. Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relaţiilor cu instituţiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activităţi de spionaj.