06 august 2019

SUA şi Israelul au testat cu succes interceptoare care pot doborî rachete iraniene

Monitorul Apărării şi Securităţii

Statele Unite şi Israelul au anunţat încheierea cu succes a campaniei de teste cu rachete interceptoare Arrow-3.Testele au avut loc în Complexul Pacific Spaceport din Kodiak, statul Alaska, şi au fost organizate de Agenţia pentru Apărare Antirachetă a SUA (U.S. Missile Defense Agency – MDA), în cooperare cu Organizaţia pentru Apărare Antirachetă a Israelului (Israel Missile Defense Organization – IMDO), parte a Direcţiei pentru Cercetare şi Dezvoltare a Apărării (Directorate of Defense Research and Development – DDR&D), din Israel.

Sursă foto: Mediafax

Campania de experimente s-a numit Flight Test Arrow-01 şi a inclus trei teste cu interceptoare de înaltă altitudine destinate lovirii rachetelor balistice cu rază medie de acţiune (Medium-Range Ballistic Missiles – MRBMs) în afara atmosferei. Campania reuşită a încununat zece ani de eforturi comune, depuse de Israel Aerospace Industries (IAI) şi Boeing Aerospace (BA). Testul anterior a avut loc în zona centrală a Israelului, în ianuarie 2019. Israelul a primit rachete interceptoare Arrow-3 începând cu anul 2017.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a început şedinţa de guvern de duminică, 28 iulie, declarând că testele desfăşurate „în săptămânile recente... au reuşit dincolo de orice imaginaţie... Execuţia a fost perfectă – toate au fost lovituri precise. Astăzi, Israelul este capabil să acţioneze împotriva rachetelor balistice care ar putea fi lansate din Iran sau din oricare altă parte”.