03 martie 2019

SUA şi Coreea de Sud au decis să renunţe la exerciţiile comune "Key Resolve" şi "Foal Eagle"

Mircea Olteanu

Statele Unite şi Coreea de Sud au decis să renunţe la două exerciţiile militare comune anuale în încercarea de a reduce tensiunile şi de a sprijini eforturile diplomatice care au drept scop denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea, a anunţat Pentagonul, informează agenţia Dpa.

Sursă foto: Mediafax

Ministrul Apărării de la Seul, Jeong Kyeong Doo, şi secretarul interimar al Apărării din SUA, Patrick Shanahan, au decis să anuleze exerciţiile comune "Key Resolve" şi "Foal Eagle".

Pentagonul a transmis că decizia reflectă "dorinţa (comună) de a reduce tensiunile şi de a sprijini eforturile diplomatice cu scopul denuclearizării complete a Peninsulei Coreea într-o manieră verificabilă".

În locul celor două exerciţii militare majore, forţe americane şi sud-coreene vor participa la un exerciţiu comun de mici dimensiuni, ce va purta numele "Dong Maeng/Alliance", care se va desfăşura în perioada 4-12 martie, potrivit autorităţilor militare din SUA şi Coreea de Sud.

În trecut, preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat aceste exerciţii miliare comune, despre care a afirmat că sunt "foarte scumpe" şi "provocatoare" pentru Phenian.

Anunţul privind anularea execiţiilor comune SUA-Coreea de Sud survine la puţin timp după eşecul summitului din Vietnam. Preşedintele american a întrerupt summitul cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, din cauza faptului că nu au ajuns la niciun acord privind denuclearizarea Coreei de Nord şi privind eliminarea sancţiunilor impuse Phenianului.