31 iulie 2019

SUA, schimbări de situaţie în privinţa derogărilor de la sancţiuni pentru cinci programe nucleare iraniene

Marinela Sarbu

Statele Unite vor anunţa săptămâna aceasta reînnoirea derogărilor de la sancţiuni pentru cinci programe nucleare iraniene care permit Rusiei, Chinei şi ţărilor europene să continue cooperarea civilă nucleară cu Iranul, a informat Washington Post, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele Donald Trump, într-o şedinţă din Biroul Oval de săptămâna trecută, a fost de acord cu secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care a pledat pentru reînnoirea derogărilor de la sancţiuni în ciuda opoziţiei secretarului de stat Mike Pompeo şi a consilierului de securitate naţională John Bolton, a transmis Washington Post.

Mnuchin „a susţinut în faţa lui Trump că, dacă sancţiunile nu vor fi ridicate din nou, aşa cum prevede legea de 1 august, Statele Unite vor trebui să sancţioneze firmele ruseşti, chineze şi europene care sunt implicate în proiecte în Iran care au fost stabilite prin acordul nuclear cu marile puteri din 2015”, a anunţat Post, citând şase oficiali anonimi.

În luna mai, Pompeo a prelungit cinci din cele şapte derogări de la sancţiuni timp de 90 de zile. Derogările permit desfăşurarea activităţii uzinei nucleare Bushehr din Iran, a instalaţiei de îmbogăţire a uraniului Fordow, complexul nuclear Arak şi a Reactorului de Cercetare din Teheran.