21 septembrie 2018

SUA sancţionează agenţia militară din China pentru achiziţionarea de arme ruseşti

Marinela Sarbu

O agenţie militară chineză şi directorul acesteia se confruntă cu sancţiuni din partea Statelor Unite din cauza achiziţionării de arme ruseşti, a anunţat joi Departamentul de Stat, relatează The Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor din China şi directorul Li Shangfu au efectuat o "tranzacţie semnificativă" care implică achiziţionarea de aeronave de luptă ruseşti şi rachete sol-aer, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, într-o declaraţie scrisă.

Achiziţia a încălcat o lege din 2017 care intenţiona să pedepsească guvernul preşedintelui Vladimir Putin pentru intervenţia în alegerile din SUA şi alte activităţi. Oricine se angajează cu antreprenorii ruşi în domeniul apărării sau cu persoanele asociate cu acestea poate face faţă unor sancţiuni economice care includ interdicţia de a intra în SUA sau de a efectua tranzacţii cu sistemul financiar american în conformitate cu Actul de Contravenţie al Americii împotriva Sancţiunilor.

În cadrul anunţului de joi, SUA a adăugat, de asemenea, 33 de nume la o listă de persoane care ar putea atrage sancţiuni pentru legăturile lor cu armata rusă. Unii dintre cei adăugaţi recent au fost acuzaţi în legătură cu investigaţia specială a avocatului Robert Mueller privind interferenţele ruseşti în alegerile din 2016, potrivit oficialilor administraţiei care au informat reporterii cu privire la decizie, cu condiţia să nu fie identificaţi după nume.