09 iulie 2024

SUA s-au retras din cea mai mare bază aeriană din Niger

Andreea Soare

Trupele americane s-au retras, luni, din cea mai mare bază aeriană din Niger, prima din cele două baze în care erau dislocaţi americanii, scrie The Hill. Decizia vine după ce a avut loc o lovitură de stat în Niamey, în 2023, iar oficialii nigerieni care au venit la putere au cerut Washingtonului să părăsească ţara.

Sursă foto: Profimedia

Baza părăsită de americani este Baza Aeriană 101, care se află în apropiere de capitala Niamey. AFRICOM a transmis că a fost organizată o ceremonie de plecare a trupelor din această bază. Aeronava care transporta militarii bazei, un C-17 Globemaster III, a decolat luni din Niger.

Cea de-a doua bază din care trebuie să plece americanii este Baza Aeriană 201, din Agadez. Aceştia vor pleca în septembrie.

Retragerea SUA din Niger ridică destul de multe provocări de securitate pentru această ţară, în special din cauza posibilităţii reapariţiei activităţii teroriste extremiste, inclusiv a grupurilor afiliate ISIS. Forţele americane sunt dislocate în Africa şi Orientul Mijlociu tocmai pentru a combate activităţile acestui grup şi pentru a desfăşura operaţiuni contrateroriste.

Directorul strategiei AFRICOM, generalul maior Kenneth Ekman, a transmis că SUA vor trebui să îşi „ajusteze prezenţa şi activităţile în Vestul Africii pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate”.

Pe lângă SUA, şi Franţa şi-a retras militarii din Niger, anul trecut, în urma loviturii de stat.