12 octombrie 2021

SUA rotesc brigada de elicoptere din Europa. România, Polonia, Lituania şi Bulgaria, printre ţările gazdă

Andreea Soare

Brigada 4 de Asistenţă a Forţelor de Securitate şi Brigada 1 Cavalerie, dotată cu elicoptere, vor fi dislocate, în următoarele trei luni, în Europa, pentru a sprijini mai multe misiuni, a anunţat Armata SUA, potrivit Military.com.

Sursă foto: US Army

Brigada de asistenţă, specializată în antrenarea şi consilierea militarilor statelor aliate din Europa, va sprijini cooperarea în domeniul securităţii. Echipele de consiliere din această brigadă vor fi dislocate în diverse locuri, care nu au fost numite de către armată. De asemenea, nici numărul militarilor dislocaţi nu a fost dezvăluit.

Totodată, Brigada 1 Cavalerie va trimite în jur de 2.000 de militari, cu elicoptere multirol şi de atac, pentru a participa la Operaţiunea Atlantic Resolve, o misiune rotaţională pentru descurajarea unor acţiuni destabilizatoare din partea Rusiei şi pentru instruirea militarilor din statele membre NATO din estul Europei. 

Printre ţările gazdă se numără Polonia, Lituania, Bulgaria şi România. Militarii vor înlocui Brigada de Elicoptere a Diviziei 1 Infanterie. În România, Statele Unite au un grup de luptă, de nivel batalion, la Mihail Kogălniceanu, întărit cu elicoptere multirol Black Hawk şi de atac Apache.

„Antrenarea pentru luptă şi victorie alături de partenerii europeni consolidează în întreaga lume încrederea în letalitatea NATO”, a declarat colonelul Reggie Harper, comandant al Brigăzii 1 de Cavalerie a Aerului.