MAS Raport SpecialLEVANT: Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

SUA retrag baterii Patriot şi sisteme THAAD din Orientul Mijlociu. Unele dintre acestea vor ajunge în Statele Unite pentru mentenanţă, iar altele vor fi dislocate în diferite regiuni

Andreea Soare

Administraţia Biden retrage „anumite forţe şi capabilităţi”, majoritatea sisteme de apărare aeriană, din Orientul Mijlociu, a confirmat Pentagonul, vineri, transmite The Hill.

Sursă foto: Twitter

„Secretarul Apărării a cerut Comandamentului Central al SUA să retragă din regiune, în această vară, anumite forţe şi capabilităţi, în special sisteme de apărare aeriană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jessica McNulty.

„Este o decizie coordonată cu ţările gazdă şi ţine cont şi de menţinerea abilităţii de a păstra angajamentele de securitate”, a continuat McNulty.

Departamentul nu va oferi detalii specifice din respect pentru partenerii SUA, a mai spus aceasta.

Opt baterii PATRIOT şi un sistem THAAS vor fi retrase din Orientul Mijlociu

Potrivit Wall Street Journal, Pentagonul va retrage opt baterii antirachetă Patriot din ţări precum Irak, Kuweit, Iordania şi Arabia Saudită, şi alte sisteme de apărare antirachetă THAAD din Arabia Saudită, precum şi sute de militari care operează aceste sisteme.

De asemenea, va fi redus şi numărul escadroanelor de luptă din regiune.

Unele dintre aceste capabilităţi vor fi transferate în SUA (pentru mentenanţă), pe când altele vor fi trimise în diferite regiuni.

Aceste schimbări vin în contextul unor procese de revizuire a posturii SUA în Orientul Mijlociu şi a îndreptării atenţiei americanilor către ameninţările venite din SUA sau Rusia. Cele mai multe schimbări au loc în Arabia Saudită.

Terminarea războaielor fără sfârşit, pentru a se concentra pe China

Retragerea accelerată a forţelor americane din Orientul Mijlociu se înscriu în politica Administraţiei Biden, care a preluat de la Trump imperativul strategic de a încheia războaiele fără sfârşit antiteroriste pentru a se concentra în contracararea puterii militare în creştere a Chinei.

Şi militarii din Irak, unde au rămas doar 2.500, vor fi reduşi, în timp ce NATO va prelua din sarcinile americane în instruirea forţelor de securitate locale în combaterea reţelelor teroriste.

De altfel, principalul aliat al Statelor Unite din regiune, Arabia Saudită, şi-a îmbunătăţit apărarea anti-aeriană, după atacul miliţiilor Houthi cu rachete şi drone iraniene, din septembrie 2019.

Totodată, Administraţia Biden încearcă să aducă la masa negocierilor şi să reducă tensiunile cu Rusia şi chiar cu Iranul, unde se negociază zilele astea reintrarea SUA în Acordul nuclear.

Pe de altă parte, în acest moment, cel mai mare pericol pentru forţele străine din Irak e reprezentat de drone şi rachete artizanale, cu bătaie mică, în timp ce sistemele PATRIOT şi THAAD sunt mai degrabă pentru ameninţările cu rachete balistice.

Cu toate acestea, conform WSJ, Pentagonul nu va retrage toate forţele din regiune şi va păstra militari în Irak şi Siria.

Se aşteaptă rezultatul revizuirii posturii militare

Luna viitoare, Administraţia Biden va prezenta rezultatul revizuirii posturii de apărare al forţelor armate, atât în Orientul Mijlociu, cât şi în alte regiuni, precum Europa de Est, unde şi România este interesată de rezultat, în condiţiile în care fosta administraţie promisese creşterea numărului de militari în ţara noastră prin dislocarea unei brigăzi.