01 mai 2025

SUA reiau livrările de echipamente militare către Ucraina, contra-cost

Andreea Soare

Miercuri, administraţia Trump a notificat Congresul că intenţionează să „dea undă verde" exportului de produse militare în Ucraina prin vânzări comerciale directe, în valoare de 50 de milioane de dolari sau mai mult, în primul astfel de pachet de când preşedintele american Donald J. Trump a preluat funcţia în ianuarie, scrie Kyiv Post.

Sursă foto: AP

Pachetul coincide, de asemenea, cu semnarea de ieri a mult aşteptatului acord privind minereurile dintre Statele Unite şi Ucraina.

În cel mai recent pachet de ajutor pentru Ucraina, Congresul a aprobat vânzări de arme (prin DCS – Direct Commercial Sales) în valoare de peste 1 miliard de dolari pentru Ucraina. Administraţia americană anterioară, condusă de preşedintele Joe Biden, permisese ca o parte din această sumă să fie utilizată pentru transferul de arme extrem de necesare, cum ar fi mitraliere automate de calibru 50mm către ţara aflată în război.

Din 2015 până în 2023, SUA au autorizat, prin DCS, departe de ochii lumii, exportul către Ucraina a peste 1,6 miliarde de dolari sub forma unor echipamente militare.

„Toate vânzările comerciale directe sunt discrete; nu sunt anunţate public, precum vânzările militare străine (n.r. FMS)”, a declarat Colby Badhwar, analist de asistenţă în securitate la Tochnyi, un grup de cercetare, pentru Kyiv Post.

„Ştirea este, practic, că [vânzările de arme americane] continuă, în ciuda faptului că toată lumea a prezis că Trump va izola complet Ucraina”, a adăugat el.

Notificarea de licenţă de vânzare în valoare de 50 de milioane de dolari, văzută iniţial de Kyiv Post, a fost înaintată Congresului prin intermediul Legii privind controlul exporturilor de arme, o lege care autorizează preşedinţii SUA să controleze importul şi exportul de articole şi servicii de apărare, conform notificării oficiale trimise Congresului de către biroul pentru Afaceri Legislative al Departamentului de Stat.

Vânzarea propusă acoperă exportul de articole de apărare, inclusiv date tehnice, şi servicii de apărare către Ucraina.

Măsura vine, de asemenea, la doar câteva săptămâni după ce preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat intenţia ţării sale de a cumpăra sisteme şi arme de apărare aeriană în valoare de 30-50 de miliarde de dolari din SUA, ca o formă de garanţii de securitate viitoare.