10 septembrie 2019

SUA, preocupări privind importurile de petrol din Iran realizate de China

Mircea Olteanu

Dan Brouillette, adjunctul secretarului american pentru Energie, a declarat că Statele Unite sunt "foarte preocupate" de achiziţiile de petrol iranian de către China, în contextul în care Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Teheranului cu scopul împiedicării exporturilor iraniene de petrol.

Sursă foto: Mediafax

"Suntem foarte îngrijoraţi de achiziţiile realizate de chinezi, în mod particular de guvern", a declarat Brouillette, în marja unei conferinţe pe teme de energie, care s-a desfăşurat în Emiratele Arabe Unite.

Brouillette a adăugat că oficialii americani vor discuta această chestiune cu administraţia de la Beijing.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul, şi a început să reimpună sancţiuni împotriva Teheranului, inclusiv asupra exporturilor de petrol, un sector vital al economiei iraniene. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia au semnalat că doresc menţinerea Acordului nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.