01 octombrie 2021

SUA măresc numărul de militari din Polonia şi alocă 30 milioane dolari pentru construirea unui comandament

Florin Jipa

În viitorul buget al Apărării este cuprinsă şi suma de 30 de milioane de dolari pentru construirea unui comandament al forţelor terestre americane în Polonia, prezintă Stars and Stripes.

Sursă foto: NATO

Pe lângă acest comandament, armata SUA intenţionează să construiască şi o facilitate pentru comunicaţii, în valoare de 7 milioane de dolari.

Din acest comandament, situat în localitatea  Poznan, va fi coordonată acţiunea tuturor militarilor de pe flancul de est, inclusiv din România.

Tot în Poznan, forţele terestre americane au comandamentul înaintat al Corpului V. În Polonia, armata americană are o brigadă blindată şi conduce un grup de luptă.

În 2020, SUA şi Polonia au ratificat o înţelegere pentru creşterea numărului de militari americani în această ţară, în timp ce Polonia s-a angajat să contribuie la lucrările de infrastructură necesare.

Totodată, în Polonia se construieşte, cu ajutorul NATO, un mare depozit de armament prepoziţionat american, proiect de 360 milioane de dolari. Acesta va fi în localitatea Powidz şi va fi operaţional din 2024, când va putea să găzduiască 85 de tancuri, 190 de transportoare blindate, 35 de piese de artilerie şi 4 poduri portabile.

 

Şi România a cerut, în repetate rânduri, creşterea numărului de militari americani, dar fără succes

Ultima oară, în mai 2021, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după lucrările summit-ului B9, la care a participat, prin videoconferinţă, şi preşedintele SUA, Joe Biden, că i-a cerut acestuia creşterea prezenţei militare în Româna şi în sudul Flancului Estic.

În acest moment este un dezechilibru de forţe între nordul şi sudul flancului estic (cum este denumită de NATO regiunea din estul Europei). În timp ce în nord sunt grupuri de luptă (în Polonia şi Ţările Baltice), în sud s-au organizat structuri de comandă, cu marticipare mare din partea ţărilor gazdă.

SUA au un grup de luptă redus, de nivel batalion, la Kogălniceanu, şi au fost promisiuni din partea Administraţiei Trump că acesta va fi mărit la nivel brigadă. Până la acest moment, Administraţia Biden a declarat că analizează viitoarea postură militară a Statelor Unite, urmând să anunţe pe ce regiuni se vor concentra viitoarele dislocări de trupe.