15 septembrie 2021

SUA intenţionează să reducă asistenţa oferită Egiptului, din cauza situaţiei drepturilor omului

Mihai Draghici

Administraţia Joseph Biden intenţionează să diminueze cu 130 de milioane de dolari asistenţa militară oferită Egiptului, pentru a exercita presiuni în scopul îmbunătăţirii situaţiei drepturilor omului, afirmă un oficial de la Washington citat de agenţia Reuters.

Sursă foto: AP

Decizia îi aparţine secretarului de Stat Antony Blinken. Statele Unite oferă Egiptului, un stat partener, asistenţă militară anuală în valoare de 300 de milioane de dolari. Fostele administraţii de la Washington au continuat, în pofida obiecţiilor Congresului, să ofere acest ajutor în întregime, argumentând că este în interesul securităţii naţionale a SUA.

Însă acum ajutorul va fi redus cu 130 de milioane de dolari, pentru a fi exercitate presiuni asupra Administraţiei Abdel Fattah Al-Sisi în scopul îmbunătăţirii situaţiei drepturilor omului. Departamentul de Stat de la Washington va face un anunţ pe această temă peste câteva zile.

Zeci de organizaţii internaţionale au cerut Administraţiei de la Washington să reducă asistenţă acordată Egiptului, "pentru a transmite un mesaj clar asupra seriozităţii angajamentului susţinerii drepturilor omului".