10 iulie 2019

SUA intenţionează să creeze o coaliţie care să garanteze siguranţa în zonele maritime din largul Iranului şi Yemenului

Mircea Olteanu

Statele Unite intenţionează să creeze o coaliţie militară care să asigure siguranţa în zonele maritime din largul Iranului şi Yemenului, pe fondul amplificării tensiunilor între Washington şi Teheran, a afirmat generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major Interarme din SUA.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit planului, care a fost recent pus la punct, Statele Unite vor participa cu nave de comandă şi vor coordona eforturile de supraveghere pentru coaliţie în zonele aflate în largul apelor teritoriale ale Iranului şi Yemenului. Aliaţii vor patrula în apropierea navelor de comandă americane şi vor escorta vasele comerciale proprii, relatează cotidianul The Guardian.

"Abordăm acum cu mai multe ţări pentru a vedea dacă putem crea o coaliţie care să asigure libertatea de navigaţie atât în strâmtoarea Ormuz, cât şi în Bab al-Mandab", a spus Dunford.

"Aşadar cred că probabil în următoarele două săptămâni vom identifica naţiunile care au voinţa politică de a sprijini această iniţiativă şi apoi vom lucra direct cu militarii pentru a identifica capacităţile specifice prin care o pot sprijini", a adăugat generalul american.

Iranul a ameninţat în repetate rânduri că ar putea bloca tranzitul maritim prin Strâmtoarea Ormuz ca reacţie la decizia Administraţiei Donald Trump de a introduce noi sancţiuni economice împotriva regimului de la Teheran.

Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian. Administraţia americană pentru Informaţii Energetice consideră strâmtoarea drept "cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume", cu 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trecând prin această strâmtoare care are o lăţime între 39 şi 54 de kilometri în cel mai îngust punct.