23 decembrie 2021

SUA, îngrijorate de vânzările de drone dintre Turcia şi Etiopia

Andreea Soare

Autorităţile americane sunt îngrijorate de vânzările de drone făcute de Turcia către Etiopia, au declarat două surse oficiale pentru Reuters, susţinând că există dovezi cu privire la utilizarea dronelor de către guvernul etiopian împotriva luptătorilor rebeli.

Sursă foto: Profimedia

Washingtonul este „profund îngrijorat” din cauza vânzărilor de drone turceşti către guvernul etiopian, aceste acţiuni încălcând restricţiile SUA cu privire la armele oferite lui Addis Ababa, a declarat un oficial.

Războiul dintre guvernul Etiopiei şi conducerea regiunii nordice Tigray, care durează de aproape un an, se numără printre cele mai sângeroase conflicte din Africa, întrucât a dus la moartea a mii de civili şi la strămutarea altor milioane de oameni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, reprezentantul SUA pentru Cornul Africii, Jeffrey Feltman, a „ridicat problema rapoartelor privind dronele folosite în Etiopia şi riscul la adresa civililor” în timpul vizitei sale în Turcia, care a avut loc săptămâna trecută.

Turcia, care vinde drone mai multor ţări din Europa, Africa şi Asia neagă faptul că ar juca un rol destabilizator în regiunea africană.

În septembrie, Casa Albă a autorizat impunerea de sancţiuni împotriva celor care au legătură, chiar şi indirect, cu politici care ar putea ameninţa stabilitatea, extinde criza sau întrerupe asistenţa umanitară din Etiopia. Cu toate acestea, încă nu există indicii că Turcia ar fi vizată.

Exporturile Turciei către Etiopia, în ceea ce priveşte domeniul apărării, au ajuns la aproape 95 de milioane de dolari în primele 11 luni ale anului 2021, deşi în anii trecuţi valoarea exporturilor a fost insignifiantă.