20 septembrie 2023

SUA impun sancţiuni asupra unor persoane din China, Rusia şi Turcia, care ar avea legătură cu programul de drone al Iranului

Andreea Soare

SUA au impus marţi sancţiuni asupra a şapte persoane şi patru companii din China, Rusia şi Turcia, despre care oficialii americani cred că au legătură cu dezvoltarea programului de drone al Iranului, scrie c4isrnet.com.

Sursă foto: Mediafax

SUA acuză Iranul de livrarea de drone Rusiei. Aceste drone ar fi folosite pentru bombardarea civililor ucraineni, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Aceste sancţiuni apar după ce preşedintele iranian Ebrahim Raisi a negat că Teheranul ar fi trimis drone Rusiei pentru a le folosi în Ucraina. Cu toate acestea, mai multe drone iraniene Shahed au fost filmate şi fotografiate în Ucraina, în ultimele luni.

„Suntem împotriva războiului din Ucraina”, a spus preşedintele Raisi, luni, citează c4isrnet.com.

Sancţiunile SUA vizează o companie iraniană de drone, sancţionată şi anterior, în 2008, care acum poartă numele Shahin Co., managerii săi, un grup rusesc de producători de piese pentru drone şi doi agenţi turci de schimb valutar, Mehmet Tokdemir şi Alaaddin Aykut.

Brian E. Nelson, subsecretarul pentru terorism şi informaţii financiare al Trezoreriei SUA, a declarat că proliferarea continuă şi deliberată a programului de drone al Iranului oferă Rusiei posibilitatea de a submina stabilitatea globală.