05 decembrie 2023

SUA îl acuză pe fostul ambasador că a spionat pentru Cuba timp de decenii

Raul Peterlin

Statele Unite ale Americii au acuzat luni un fost ambasador în Bolivia de spionaj pentru Cuba timp de peste 40 de ani, în ceea ce Departamentul de Justiţie a descris drept una dintre cele mai mari şi mai îndelungate infiltrări în guvernul american de către un agent străin, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Victor Manuel Rocha, care a ocupat funcţia de ambasador al SUA în Bolivia între 2000 şi 2002, a fost acuzat de comiterea mai multor infracţiuni federale, inclusiv de acţionarea ca agent străin ilegal şi de utilizarea unui paşaport obţinut în mod fraudulos, a precizat Departamentul de Justiţie american, într-un comunicat.

„Susţinem că, timp de peste 40 de ani, Victor Manuel Rocha a servit ca agent al guvernului cubanez şi a căutat şi obţinut poziţii în cadrul guvernului Statelor Unite care să-i ofere acces la informaţii nepublice şi capacitatea de a influenţa politica externă a SUA”, a declarat în comunicat procurorul general Merrick Garland.

Rocha, în vârstă de 73 de ani, a fost arestat şi urmează să fie prezentat în faţa unui judecător federal din Miami.

Rocha a lucrat pentru Departamentul de Stat din 1981 până în 2002, a precizat Departamentul de Justiţie.

A făcut parte din Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe din 1994 până în 1995 şi a lucrat drept consilier al comandantului Comandamentului de Sud al armatei americane din 2006 până în jurul anului 2012, a adăugat departamentul, în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat reporterilor că nu a putut oferi detalii despre o chestiune în curs de aplicare a legii.

Într-un document judiciar depus în districtul sudic din Florida, SUA îl acuză pe Rocha că a sprijinit în secret Cuba şi a avut misiunea clandestină de colectare de informaţii împotriva Washingtonului începând din 1981.

Rocha a recunoscut că a lucrat timp de decenii pentru Cuba într-o serie de întâlniri în 2022 şi 2023 cu un agent FBI sub acoperire care s-a dat drept un reprezentant secret al Direcţiei Generale de Informaţii din Cuba, potrivit documentului judiciar.