30 iunie 2018

SUA: Gazul românesc din Marea Neagră ar consolida securitatea energetică în această regiune

Mircea Olteanu

Gazele naturale din zona românească a Mării Negre reprezintă o sursă promiţătoare de energie, dar încă neexploatată, care ar consolida pieţele şi securitatea energetică din regiune, susţine Departamentul american de Stat, precizând că SUA urmăresc cu interes evoluţiile privind această situaţie.

Sursă foto: Mediafax

Statele Unite îşi reafirmă sprijinul pentru proiectele energetice care sporesc diversitatea energetică şi securitatea energetică a partenerilor şi aliaţilor Washingtonului, se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de Departamentul de Stat de la Washington, după Conferinţa Mondială a Gazelor.

"Gazul României din Marea Neagră reprezintă o sursă de energie promiţătoare, însă neexploatată, care ar consolida pieţele energetice şi securitatea energetică în întreaga regiune. Urmărim îndeaproape evoluţiile pe măsură ce Parlamentul şi Guvernul României elaborează legislaţia care va stabili un cadrul fiscal şi de reglementare stabil necesar pentru companiile energetice ce vor să investească în dezvoltarea acestei resurse", se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Cu ocazia evenimentului, care s-a desfăşurat săptămâna aceasta la Washington, oficialii americani au reiterat opoziţia puternică a SUA faţă de proiectele energetice coordonate de Moscova, precum Nord Stream 2 şi a doua linie a TurkStream, considerând că aceste iniţiative ar accentua dependenţa Europei de hidrocarburile ruseşti.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a afirmat recent că aprovizionarea cu energie a Europei Centrale este o problemă de securitate, susţinând că este necesară menţinerea presiunilor asupra României pentru ca ţara noastră să înceapă extracţia de gaze naturale din Marea Neagră.