SUA evaluează dacă menţinerea dronelor deasupra Mării Negre merită riscul unei posibile confruntări cu Rusia
Andreea SoareSUA îşi reevaluează programul de survol la Marea Neagră, după ce o dronă MQ-9 Reaper s-a prăbuşit în mare, în urma interceptării de avioanele ruseşti, scrie CNN, citând mai multe surse oficiale.

Agenţiile de informaţii militare americane se gândesc dacă zborurile cu drone peste Marea Neagră oferă suficiente informaţii valoroase pentru a justifica riscul apariţiei mai multor incidente şi riscul unei intensificări a conflictului cu Rusia.
În timp ce se efectuează această reevaluare, zborurile nu vor fi oprite. Armata SUA a trimis o nouă dronă de acelaşi model în regiune pentru a observa zona în care a căzut prima şi posibilele încercări ale Rusiei de a o ridica.
Cu toate acestea, armata americană are în vedere măsuri pentru a reduce riscul unei intensificări ale conflictului cu Federaţia Rusă.
Unii din militari se tem că oprirea zborurilor cu drone sau reducerea numărului acestora va duce la o scădere a calităţii informaţiilor primite, dar sursa CNN subliniază că SUA au alte modalităţi de a le primi – de exemplu, folosind sateliţi.
În urmă cu două zile, atât drona Reaper, cât şi două aeronave ruseşti Su-27 au zburat deasupra apelor internaţionale, deasupra Mării Negre, când aeronavele ruseşti au zburat intenţionat în faţa dronei şi au folosit remurul, de mai multe ori, după cum a transmis Comandamentul European al SUA, pentru a forţa drona să aterizeze. Apoi, aeronava rusească a lovit motorul dronei, obligând forţele americane să o doboare în apele internaţionale. Aeronava rusească a zburat în apropiere de dronă preţ de 30-40 de minute înainte de ciocnire.
