17 martie 2023

SUA evaluează dacă menţinerea dronelor deasupra Mării Negre merită riscul unei posibile confruntări cu Rusia

Andreea Soare

SUA îşi reevaluează programul de survol la Marea Neagră, după ce o dronă MQ-9 Reaper s-a prăbuşit în mare, în urma interceptării de avioanele ruseşti, scrie CNN, citând mai multe surse oficiale.

Sursă foto: Mediafax

Agenţiile de informaţii militare americane se gândesc dacă zborurile cu drone peste Marea Neagră oferă suficiente informaţii valoroase pentru a justifica riscul apariţiei mai multor incidente şi riscul unei intensificări a conflictului cu Rusia.

În timp ce se efectuează această reevaluare, zborurile nu vor fi oprite. Armata SUA a trimis o nouă dronă de acelaşi model în regiune pentru a observa zona în care a căzut prima şi posibilele încercări ale Rusiei de a o ridica.

Cu toate acestea, armata americană are în vedere măsuri pentru a reduce riscul unei intensificări ale conflictului cu Federaţia Rusă.

Unii din militari se tem că oprirea zborurilor cu drone sau reducerea numărului acestora va duce la o scădere a calităţii informaţiilor primite, dar sursa CNN subliniază că SUA au alte modalităţi de a le primi – de exemplu, folosind sateliţi.

În urmă cu două zile, atât drona Reaper, cât şi două aeronave ruseşti Su-27 au zburat deasupra apelor internaţionale, deasupra Mării Negre, când aeronavele ruseşti au zburat intenţionat în faţa dronei şi au folosit remurul, de mai multe ori, după cum a transmis Comandamentul European al SUA, pentru a forţa drona să aterizeze.  Apoi, aeronava rusească a lovit motorul dronei, obligând forţele americane să o doboare în apele internaţionale. Aeronava rusească a zburat în apropiere de dronă preţ de 30-40 de minute înainte de ciocnire.