13 noiembrie 2023

SUA efectuează atacuri aeriene în Siria împotriva unor grupări susţinute de Iran, ca represalii la atacurile asupra bazelor americane

Iulian Moşneagu

Armata americană a efectuat atacuri aeriene asupra a două locaţii din estul Siriei în care erau implicate grupări susţinute de Iran, lovind un loc de antrenament şi o instalaţie de armament, potrivit Pentagonului şi oficialilor americani.

Sursă foto: Mediafax

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că atacurile au vizat instalaţii din apropierea Abukama şi Mayadin şi au fost folosite de Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran, precum şi de miliţiile susţinute de Iran, informează AP.

"Preşedintele nu are o prioritate mai mare decât siguranţa personalului american şi a ordonat acţiunea de astăzi pentru a arăta clar că Statele Unite se vor apăra, îşi vor apăra personalul şi interesele", a declarat Austin.

Un oficial american a declarat că unul dintre obiective includea şi depozite de arme. Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta detaliile unei operaţiuni militare.

Grupările militante, multe dintre ele acţionând sub umbrela Rezistenţei Islamice din Irak, au efectuat aproape 50 de atacuri începând cu 17 octombrie asupra bazelor care adăpostesc personal american în Irak şi Siria.

Potrivit Pentagonului, aproximativ 56 de membri ai personalului american au fost răniţi în atacurile din Siria şi Irak, dar toţi s-au întors la datorie. Rănile lor sunt o combinaţie de leziuni cerebrale traumatice şi alte răni minore.