15 ianuarie 2024

SUA dislocă, înainte de plan, o grupare de nave condusă de portavionul Roosevelt

Florin Jipa

Marina SUA pare să fi ordonat dislocarea USS Theodore Roosevelt (CVN-71) şi a restului Grupului de atac al portavionului 9 (CSG-9), care a plecat vineri de la baza navală San Diego îndreptându-se spre Pacificul de Vest, conform informaţiilor apărute în presa americană.

Sursă foto: Mediafax

Roosevelt era de aşteptat să se desfăşoare în următoarele câteva luni pentru a înlocui USS Carl Vinson (CVN-70), dar se pare că acest lucru a venit mult mai devreme decât se aştepta, fără niciun fel de anunţ sau comunicat de presă din partea Marinei.

Această desfăşurare este probabil legată de creşterea tensiunilor în Orientul Mijlociu în urma loviturilor împotriva Houthi în Yemen, precum şi în apropierea Taiwanului, unde vicepreşedintele pro-independenţă a câştigat recent alegerile prezidenţiale, provocând furie în cadrul guvernului chinez.

Este posibil ca Roosevelt sau un alt portavion să se deplaseze spre Orientul Mijlociu, USS Gerald R. Ford (CVN-78) plecând recent din estul Mediteranei fără înlocuitor după ce a fost în curs de desfăşurare timp de peste 8 luni, lăsând doar USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) în zona de operaţiuni CENTCOM şi USS Bataan (LHD-5), care ar fi trebuit să fie înlocuit în curând de USS Boxer (LHD-4), dar acum a fost întârziat cu cel puţin 2 Luni.

Potrivit oficialilor Marinei SUA, a existat recent o problemă semnificativă cu înlocuirea navelor care sunt desfăşurate în prezent, cauzată de războiul în curs de desfăşurare din Orientul Mijlociu, de lipsa echipajului şi de problemele de întreţinere.