15 iulie 2023

SUA dislocă aeronave F-16 Fighting Falcon în regiunea Orientului Mijlociu pentru a descuraja Iranul să mai atace nave comerciale

Florin Jipa

SUA dislocă aeronave F-16 Fighting Falcon în regiunea Orientului Mijlociu pentru a descuraja Iranul să mai atace nave comerciale în apele internaţionale.

Sursă foto: USAF

Aeronavele vor începe să efectueze patrule aeriene de luptă deasupra Strâmtorii Hormuz alături de avioanele de atac la sol A-10, care desfăşoară deja aceste operaţiuni de aproximativ o săptămână.

Aceste patrule vin ca răspuns al Statelor Unite la recentele acţiuni agresive ale Iranului împotriva transportului maritim comercial din strâmtoare, inclusiv încercarea lor de deturnare a două petroliere săptămâna trecută, în timpul căreia au deschis focul asupra uneia dintre nave.

Declaraţia a fost făcută de un oficial al Pentagonului, vineri, la o conferinţă de presă cu jurnaliştii. Acesta a subliniat că armata SUA analizează şi atitudinea agresivă a piloţilor ruşi în Siria şi pregăteşte un răspuns la aceasta. Acţiunile Rusiei îi împiedică pe piloţii americani să atace lideri ai grupului terorist Stat islamic.

Activitatea militară rusă, care a crescut în frecvenţă şi agresiune din martie, este coordonată cu forţele siriene şi iraniene din Siria, pentru  a pune presiune pe SUA să părăsească regiunea, a mai spus oficialul Pentagonului.