SUA: Avioanele ruse de vânătoare Su-27 nu au forţat bombardierul american B-52 să-şi schimbe cursul
Mircea OlteanuForţele Aeriene ale SUA neagă informaţiile potrivit cărora un bombardier strategic american de tip B-52 ar fi fost alungat din preajma spaţiului aerian rus de două avioane de vânătoare de tip Su-27, în cursul unui incident produs, pe 20 martie, deasupra Mării Baltice, informează agenţia Tass.
Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat joi că două avioane ruse de vânătoare au forţat un bombardier strategic american să se îndepărteze de frontierele Rusiei.
Bombardierul american a efectuat operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, exercitând "dreptul la libertate de navigaţie şi de survol", a declarat Renae Pittman, purtătoare de cuvânt a Forţelor Aeriene ale SUA în Europa şi Africa.
"Pe 20 martie, un B-52 a avut o interacţiune de rutină cu un avion rus Su-27, în timp ce desfăşura operaţiuni deasupra Mării Baltice. Piloţii foloseau transpondere şi acţionau în conformitate cu legislaţia internaţională. Avionul rus nu a alungat aeronava B-52, şi bombardierul a reuşit să-şi finalizeze misiunea. Operaţiunile cu aliaţii şi partenerii noştri demonstrează şi întăresc angajamentul nostru comun în privinţa securităţii şi stabilităţii globale", a adăugat Pittaman.
După incident, Kremlinul a acuzat Statele Unite că amplifică tensiunile trimiţând bombardiere în apropierea frontierelor sale.
„În general, mă voi limita doar la a spune că, desigur, astfel de acţiuni ale Statelor Unite nu duc la consolidarea unei atmosfere de securitate şi stabilitate în regiunea care se învecinează direct cu frontierele Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de cotidianul The Moscow Times.
"Dimpotrivă, ele creează tensiuni suplimentare", a adăugat oficialul rus.
Numărul incidentelor de acest fel a cerscut în ultimii ani în contextul amplificării între NATO şi Moscvoa după anexarea regiunii Crimeea de către Rusia.
Televiziunea CNN a relatat miercuri că şase bombardiere B-52 au fost trimise în Europa, baza aeriană britanică RAF Fairford, pentru "integrare în teatrul de operaţiuni şi instrucţie în zbor" în cooperare cu aliaţii şi partenerii NATO.
Luni, patru bombardiere B-52 "au efectuat zboruri către mai multe locuri din Europa, inclusiv Marea Norvegiei, Marea Baltică / Estonia şi Marea Mediterană / Grecia", au comunicat Forţelor Aeriene ale SUA, potrivit televiziunii americane.
Desfăşurarea bombardierelor strategice americane în Europa este un mesaj către Moscova în contextul în care Rusia a marcat cinci ani de la anexarea fostei regiuni ucrainene Crimeea, apreciază jurnaliştii CNN.
Bombardierul strategic american B-52, introdus în serviciu în anul 1955, poate transporta peste 30 de tone de bombe, mine şi rachete, inclusiv arme nucleare.