30 noiembrie 2021

SUA avertizează Rusia cu privire la „consecinţele grave" ale oricărei noi agresiuni în Ucraina

Dorin Oancea

Statele Unite au avertizat marţi cu privire la "consecinţele grave" ale oricărei noi agresiuni ruseşti, în timp ce alianţa militară occidentală NATO s-a reunit pentru a discuta despre intenţiile Moscovei de a amplasa trupe la graniţa cu Ucraina, relatează Reuters.

Sursă foto: AFP

Secretarul de stat american Antony Blinken urma să îi informeze pe cei 29 de omologi ai săi din NATO cu privire la imaginea serviciilor de informaţii americane pe flancul estic al grupului şi în Ucraina, care nu este membră a acestuia.

La o conferinţă de presă organizată în Letonia înaintea reuniunii, Blinken s-a declarat alarmat de mişcările "neobişnuite" ale trupelor ruseşti.

"Orice acţiune a Rusiei ar fi o mare îngrijorare pentru Statele Unite, la fel ca şi pentru Letonia, iar orice nouă agresiune ar declanşa consecinţe grave", a declarat el.

Două acumulări de trupe ruseşti în acest an la graniţele Ucrainei au alarmat Occidentul. În luna mai, trupele ruseşti numărau 100.000 de soldaţi, cele mai mare număr de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, potrivit oficialilor occidentali.

Moscova a respins ca fiind incendiare sugestiile Ucrainei că se pregăteşte pentru un atac, a declarat că nu ameninţă pe nimeni şi şi-a apărat dreptul de a desfăşura trupe aşa cum doreşte.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat înainte de discuţii că intenţiile Rusiei sunt neclare. "Vedem capacităţi grele, vedem unităţi blindate, drone, sisteme de război electronic şi vedem zeci de mii de soldaţi ruşi pregătiţi de luptă", a adăugat el.

Marea Britanie, membră a NATO, s-a făcut ecoul avertismentului lui Blinken.

"Vom fi alături de colegii noştri democraţi împotriva activităţii maligne a Rusiei. Vom sprijini Ucraina şi stabilitatea în Balcanii de Vest", a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss. "Orice sugestie că NATO îi provoacă pe ruşi este în mod clar falsă. Orice acţiune a Rusiei de a submina libertatea şi democraţia de care se bucură partenerii noştri ar fi o greşeală strategică."

Belarus a anunţat luni exerciţii militare comune cu Rusia la graniţa sa cu Ucraina şi a acuzat NATO că îşi construieşte capacităţi ofensive în apropierea teritoriului său, sporind îngrijorările.

Preşedintele Alexander Lukaşenko, pe care Occidentul îl acuză că încearcă să divizeze Uniunea Europeană prin trimiterea de migranţi din Orientul Mijlociu la graniţa cu Polonia, Letonia şi Lituania, membre NATO, a avertizat că Minskul nu va sta pe margine în caz de război. "Este clar de partea cui va fi Belarusul", a spus el, referindu-se la Moscova, a cărei susţinere financiară şi politică l-a ajutat să treacă peste protestele publice în masă din august 2020.