24 mai 2018

SUA au retras o invitaţie adresată Chinei de a participa la exerciţii militare navale în Pacific

Marian Avram

Pentagonul a retras, miercuri, o invitaţie adresată Chinei de a participa la exerciţii militare navale organizate de SUA în Pacific, ca reacţie la acţiunile Beijingului din Marea Chinei de Sud, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

”Ca răspuns iniţial la continuarea acţiunilor Chinei de militarizare a Mării Chinei de Sud, am retras invitaţia adresată Armatei chineze de a participa la exerciţiul RIMPAC din Pacific. Avem dovezi clare că Beijingul a dislocat rachete anti-navă şi rachete sol-aer, precum şi aparate de bruiaj pe insulele disputate din Marea Chinei de Sud. China susţine că lucările de construcţie de pe aceste insule sunt menite să asigure securitatea pe mare, să ajute navigaţia, căutarea şi salvarea pe mare, precum şi protecţia pescarilor. Însă dislocarea acestor armamente nu poate avea decât scopuri militare”, a declerat locotenentul Cristopher Logan, purtător de cuvânt al Pentagonului.

De cealaltă parte, China a criticat decizia Washingtonului.

”Considerăm că acest gest este mişcare foarte neconstructivă”, a declarat Wang Yi, ministrul de Externe de la Beijing.

Recent, Statele Unite au avertizat China că va suporta consecinţele pentru militarizarea Mării Chinei de Sud, unde Beijingul ar fi dislocat recent mai multe rachete de croazieră şi sisteme de rachete sol-aer. Statele Unite au criticat în mod constant China pentru că şi-a afirmat pretenţii teritoriale în Marea Chinei de Sud prin construirea de insule artificiale. Beijingul pretinde că toată Marea îi aparţine. În Marea Chinei de Sud s-ar găsi mari rezerve de petrol şi gaze natural, iar anual marea este traversată de nave comerciale cu mărfuri în valoare de cinci miliarde de dolari.

Pretenţiile Chinei intră în contradicţie cu cele ale Vietnamului, Bruneiului, Filipinelor şi Taiwanului.