SUA au început testele în zbor cu cel mai scump şi singurul avion din generaţia a 6-a al lumii
Florin JipaSUA au început testele în zbor cu cel mai scump şi singurul avion din generaţia a 6-a al lumii. Forţele Aeriene au distribuit fotografii cu B-21 Raider, în Baza Aeriană Edwards din California.
B-21 este un bombardier stealth cu rază lungă de acţiune, extrem de rezistent, care va înlocui treptat bombardierele B-1 şi B-2 şi va juca un rol major în sprijinirea obiectivelor de securitate naţională şi asigurarea aliaţilor şi partenerilor SUA din întreaga lume, arată Forţele Aeriene ale SUA.
Sistemul de arme B-21 este fabricat în baza contractului Forţelor Aeriene cu Northrop Grumman. Este proiectat cu o arhitectură de sisteme deschise, permiţând introducerea rapidă a tehnologiilor mature şi permiţând aeronavei să rămână eficientă pe măsură ce ameninţările evoluează în timp.
Se aşteaptă ca aeronava să intre în serviciu la mijlocul anilor 2020, cu un obiectiv de producţie de minimum 100 de aeronave.
Forţele Aeriene ale SUA şi compania Northrop Grumman au prezentat, în 2022, pentru prima dată, la Palmdale, California, bombardierul B-21 Raider. Forţele Aeriene au în plan să achiziţioneze 100 de aeronave, în condiţiile în care costul unui aparat este de aproape 700 milioane dolari.
Când B-21 va intra în serviciu, Baza Forţelor Aeriene Ellsworth, Dakota de Sud, va fi prima bază principală de operare B-21 şi locul unităţii de instruire. Whiteman AFB, Missouri, şi Dyess AFB, Texas, sunt preferate pentru următoarele baze şi vor primi aeronave pe măsură ce devin disponibile.
Noul bombardier american, pe lângă calităţile de mascare faţă de radare, este o platformă de culegere de informaţii din câmpul advers şi este conectat cu celelalte sisteme de luptă aeriene, terestre sau navale.
Există voci care susţin că descrierea avionului B-21 doar ca „bombardier” ar fi incompletă. Asta pentru că viitorul aparat este în realitate un adevărat aparat multirol - o platformă aeriană din generaţia a 6-a cu rază de acţiune de nivel global destinată lovirii cu precizie a obiectivelor importante adverse care va avea câte puţin din caracteristicile unui bombardier, avion de vânătoare sau de cercetare, şi chiar de luptă radioelectronică, înglobate într-un singur aparat.
B-21 va putea să controleze „roiuri” de vehicule aeriene fără echipaj şi va dispune de opţiunea de a fi pilotat de la distanţă. Aparatul va dispune de echipamente de comunicaţii şi senzori atât de sofisticaţi care îi vor permite să acţioneze ca un centru de reţea critic în interiorul viitorului mediu informaţional/operaţional de luptă aeriană unde sistemele de armament vor fi interconectate şi vor face schimb de informaţii privind situaţia operaţională, ameninţările descoperite, date despre ţinte, etc.