20 februarie 2019

SUA au ignorat "flagrant" Tratatul INF prin ampasarea sistemelor antibalistice în România şi Polonia - Vladimir Putin

Mircea Olteanu

Statele Unite au ignorat în mod flagrant prevederile Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin amplasarea de sisteme terestre de lansare a rachetelor în România şi Polonia, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia discursului său privind Starea Naţiunii.

Sursă foto: Mediafax

"Întâi, (SUA) au început să dezvolte şi să utilizeze rachete cu rază de acţiune intermediară pe care în mod înşelător le-au catalogat drept ţinte pentru apărarea antirachetă. Apoi au început să pună amplaseze lansatoare Mk-41 în Europa, capabile să utilizeze rachete Tomahawk cu rază de acţiune intermediară", a declarat preşedintele rus, potrivit agenţiei de ştiri TASS.

"Prin toate acestea, Statele Unite au ignorat în mod flagrant dispoziţiile cuprinse din articolele 4 şi 6 ale Tratatului INF", a completat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin se referă la instalarea lansatoarelor terestre Mk-41 în cadrul Sistemului Aegis Ashore din Europa pentru presupuse sarcini antirachetă. Rusia susţine că aceste lansatoare permit utilizarea în scop ofensivă a rachetelor de croazieră Tomahawk.