20 august 2021

SUA au donat armatei afgane 600.000 de arme de infanterie, 2.000 de blindate şi 200 de aeronave

Florin Jipa

Talibanii sunt în posesia unui arsenal militar substanţial după ce au preluat într-un timp record controlul Afganistanului.

Sursă foto: Mediafax

În ultimii 20 de ani, Pentagonul a donat echipamente militare armatei afgane de 28 de miliarde de dolari, arată Reuters. Alte 20 de miliarde au fost cheltuite pentru plata salariilor militarilor şi lucrări logistice. Principalele tipuri de echipamente militare din dotarea armatei afgane sunt 600.000 de arme individuale, 2.000 de vehicule blindate, printre care şi Humvee, şi 208 aeronave, printre care avioane uşoare de atac şi elicoptere UH-60 Black Hawk. Pe lângă acestea, talibanii au intrat şi în posesia a peste 16.000 de aparate de vedere pe timp de noapte, 160.000 de staţii de transmisiuni, dar şi a unui număr nespecificat de drone ScanEagle.

Conform unor surse de informaţii americane, din cele peste 200 de mijloace aeriene, doar 40 ar fi în posesia talibanilor, celelalte fiind folosite de militari pentru a fugi din ţară, 50 de aeronave ajungând în Uzbekistan. Alte aeronave erau în Statele Unite pentru mentenanţă, altele se afflă pe aeroportul din Kabul.

Dacă multe echipamente vor fi greu de utilizat, precum aeronavele şi dronele, care vor fi folosite mai mult ca trofee, sau chiar vândute, este o reală îngrijorare ca multe dintre arme şi blindate să fie folosite pentru uciderea civililor, mai spune sursa citată.

De asemenea, posesia de mijloace de vedere pe timp de noapte poate fi un real avantaj al talibanilor într-o viitoare confruntare militară.

O altă ipoteză care trebuie luată în serios este ca parte din aceste arme să ajungă în mâna unor grupări teroriste, precum Stat Islamic şi Al Qaeda, pentru a le folosite în atacuri asupra ţărilor occidentale.

Dacă în acest moment, principala preocupare a celor peste 5.000 de militari americani din Kabul este evacuarea persoanelor, după ce se finalizează acest proces este posibil ca anumite echipamente militare sensibile, precum aeronavele şi dronele să fie distruse prin atacuri aeriene, adaugă Reuters, citând surse anonime din armată.

Totodată, un fost oficial al Pentagonului, generalul în retragere Joseph Votel, care a coordonat între 2016 şi 2019 operaţiile din Afganistan din cadrul Comandamentului Central, a declarat pentru Reuters că echipamentele militare donate armatei afgane nu aveau dispozitive de înaltă tehnologie sau sensibile.