11 octombrie 2023

SUA au dislocat unităţi speciale Delta Force şi SEAL Team Six într-o ţară europeană din apropierea Israelului. Washingtonul confirmă că 20 de americani sunt dispăruţi în Israel, posibil ostatici

Florin Jipa

Ofiţeri din comanda structurilor de forţe pentru operaţii speciale participă la planificarea misiunilor de căutare şi salvare a ostaticilor, în timp ce operatori de la Delta Force şi SEAL Team Six au fost dislocaţi şi puşi în aşteptare într-o ţară europeană apropiată de israel, arată Daily Mail.

Sursă foto: Wikimedia

Doi oficiali militari americani de rang înalt au declarat pentru The Messenger că operatorii au fost puşi în aşteptare într-o ţară europeană din apropiere, gata să ajute Israelul dacă este necesar în lupta lor împotriva Hamas. În prezent nu există niciun indiciu că forţele pentru operaţii speciale americane vor fi trimise în Israel, dar acestea se află la doar câteva ore distanţă cu avionul, dacă este necesar.

Cele două unităţi principale de combatere a terorismului din cadrul Comandamentului Întrunit pentru Operaţiuni Speciale sunt Delta Force a Forţelor Terestre şi SEAL Team Six a Marinei, care a fost trimisă pentru a-l ucide pe Osama bin Laden.

Lloyd Austin, secretarul Apărării, a declarat marţi că SUA au trimis, de asemenea, negociatori de ostatici pentru a-i ajuta pe specialiştii israelieni. Douăzeci de americani sunt în continuare daţi dispăruţi în Israel în urma atacului Hamas din weekend, inclusiv unii ale căror rude spun că au fost luaţi ostatici.  Austin a declarat că SUA au „oameni pe teren" care vor ajuta autorităţile israeliene „cu informaţii şi planificare" pentru potenţiale operaţiuni care implică eforturi de salvare a ostaticilor.

Negociatorii americani în luări de ostatici vor lucra alături de o echipă deja existentă, care este la ambasada SUA din Tel Aviv, a raportat The Messenger. Austin a declarat că Pentagonul are o „celulă de legătură" în Israel care lucrează cu forţele israeliene pentru operaţiuni speciale.  Austin a mai spus că SUA are capacitatea de a „desfăşura rapid alte resurse în regiune". 

Preşedintele Joe Biden a trimis în Mediterana de Est portavionul american Gerald R. Ford, alături de un crucişător şi patru distrugătoare, şi a anunţat că a crescut numărul de avioane F-15, F-16, F-35 şi A-10 din regiune, dând un mesaj hotorât Iranului şi grupării Hezbollah din Liban să nu atace Israelul: „nu vă puneţi cu noi!”