05 decembrie 2020

SUA au dislocat sisteme de rachete M270 MLRS în Polonia

Florin Jipa

Primele sisteme americane de rachete M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) au ajuns în Polonia, în cadrul unei prezenţe continuă, dar rotaţională, arată Forţele Terestre ale SUA dislocate în Europa.

Sursă foto: US Army

Primele elemente ale Batalionului 1 din Brigada 142 Artilerie Terestră, din cadrul Gărzii Naţionale, echipate cu lansatoare de rachete M270, au ajuns în Poligonul Drawsko Pomorskie, din Polonia, se arată într-o postare dintr-o reţea de socializare.

Sistemele de rachete americane vor sprijini Operaţia Atlantic Resolve, declanşată de armata Statelor Unite ca reacţie la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei şi pentru întărirea flancului estic al NATO.

Sistemul M270 poate trage 12 rachete MLRS, cu bătaie pînă la 70 Km, sau două tactice ATACMS, având o bătaie de până la 300 de km. Este foarte versatil şi mobil, în principal datorită şasiului şenilat.

În cadrul Operaţiei Atlantic Resolve, forţele americane au adus în Europa peste 6.000 de militari, dislocaţi în 17 ţări, dintre care peste 1.000 sunt în România.

Anual, se organizează un exerciţiu la nivel strategic, care simulează operaţii de apărare a ţărilor aliate din Europa de est, secvenţa din 2021 fiind planificată a se desfăşura în ţara noastră.