19 aprilie 2024

SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidrone

Florin Jipa

Dislocarea sistemului aerian antidronă M-LIDS în România este importantă în contextul în care Armata SUA are în prezent un număr extrem de limitat de astfel de sisteme şi intenţionează să achiziţioneze doar 45 în viitorul apropiat, arată defence-ua.com.

Sursă foto: US Army

Apărarea aeriană a României a primit un impuls neaşteptat sub forma sistemului anti-drone american M-LIDS,  care a fost desfăşurat odată cu Divizia 101 Aeropurtată a SUA, ale cărei unităţi sunt în prezent la Mihail Kogălniceanu. 

Potrivit Ambasadei SUA în România, primele trageri cu acest sistem au avut loc în urmă cu o săptămână în poligonul de antrenament Capu Midia.

M-LIDS (Mobile-Low Integrated Defeat System) este cel mai nou sistem anti-drone din armata SUA. Acest sistem include o serie de mijloace diferite, care ar trebui să asigure contramăsuri de succes împotriva UAV-urilor inamice, în special:

- radar AN/TPQ-50

- senzori de imagine termică

- mijloace de determinare a direcţiei

- mijloace de război electronic

- tun automat XM914 de 30 mm

Până în prezent, M-LIDS au fost observate în afara SUA doar în Kuweit. În prezent, se ştie despre planurile primare ale Pentagonului de a comanda un total de doar 45 de astfel de sisteme, care ar trebui să consolideze cinci divizii.

În urmă cu câteva zile, Ministerul Apărării Naţionale a sesizat Parchetul Militar, după ce baza de la Kogălniceanu a fost survolată de drone, cel mai probabil comerciale. Paza bazei unde sunt dislocate cele mai multe trupe americane în ţara noastră este asigurată de partea română.