MAS Raport SpecialLEVANT: Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

SUA au dislocat în Orientul Mijlociu primul grup de luptă format din drone maritime, „Pionierii”

Florin Jipa

SUA au dislocat în premieră un grup de luptă format din drone maritime în Orientul Mijlociu. Grupul operativ, cunoscut sub numele de Grupul operativ 59.1, se concentrează pe desfăşurarea operaţională a sistemelor fără pilot în echipă cu operatori umani de la distanţă, pentru a consolida securitatea maritimă în regiunea Orientului Mijlociu, arată Naval News.

Sursă foto: US Navy

„Aducem tehnologie în devenire şi relevantă luptătorilor şi o facem rapid", a declarat comandorul Colin Corridan, comandantul Task Force 59. „Marinarii noştri vor fi acolo pentru a asigura integrarea perfectă a noilor tehnologii introduse operatorilor în timp ce se află în teatru."  Locotenentul Luis Echeverria, un ofiţer cu peste 60.000 de ore de operare a dronelor fără pilot pe mare, în 34 de operaţiuni şi exerciţii cu Task Force 59, a preluat comanda grupului operativ, numit „Pionierii".

„Grupul de luptă 59.1 este gata să preia capacităţile sistemelor fără pilot ale TF 59. Suntem "pionierii" pentru viitorul Marinei noastre şi nu aş putea fi mai onorat să conduc această echipă," a declarat locotenentul Luis Echeverria.

În ultimele luni, Task Force 59 a efectuat o serie de exerciţii fără pilot pentru a dezvolta letalitatea dronelor în operaţii pe mare. Exerciţiile au folosit muniţie reală trasă de pe o navă de suprafaţă fără pilot T-38 Devil Ray pentru a lovi o ţintă de antrenament. Muniţiile au lovit de fiecare dată ţinta.

„Rezerva de talente inovatoare care este atrasă de lucrul cu sisteme fără pilot este de neegalat, iar încrederea şi experienţa operatorilor cu roboţii dezvoltă în cele din urmă următoarea generaţie de marinari care vor opera flota hibridă", a spus Corridan. „Echipa aleasă cu grijă, care este 59.1, identificată pentru a pioniera acest efort, va deschide calea Marinei în ecosistemul flotei hibride. Sunt foarte încântat de ceea ce îi aşteaptă pe pionieri." 

Înfiinţat în septembrie 2021, Task Force 59 este primul grup operativ fără pilot şi inteligenţă artificială al Marinei. A testat, modernizat, evoluat şi operat cu mai mult de 23 de sisteme diferite fără pilot. TF 59 integrează sistemele fără pilot şi inteligenţa artificială cu operaţiunile maritime din zona de operaţiuni a Flotei a 5-a a SUA pentru a contribui la asigurarea securităţii şi stabilităţii maritime în regiunea Orientului Mijlociu.