10 mai 2024

SUA au aprobat vânzarea către România a unor rachete AIM-9X Sidewinder Block II. Acestea vor fi integrate pe avioanele F-16

Andreea Soare

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a salutat anunţul recent prin care Statele Unite ale Americii aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani. Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române cu cea mai avansată versiune a rachetei AIM-9X Sidewinder – Block II care este operată, în prezent, de armata americană, anunţă MApN.

Sursă foto: US Air Force

„Accesul Forţelor Aeriene Române la capabilităţi aer-aer de ultimă generaţie contribuie semnificativ la creşterea siguranţei spaţiului aerian naţional şi aliat şi asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA”, a declarat Angel Tîlvăr, potrivit comunicatului ministerului.

Programul de înzestrare include şi pachetul de suport logistic, respectiv capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, instruire personal, asistenţă tehnică, documentaţie tehnică şi servicii de transport, astfel încât să fie asigurată o capabilitate completă pentru Forţele Aeriene Române.

„Statele Unite rămân angajate în mod esenţial în consolidarea posturii de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni în zona Mării Negre. Armata României va continua să acţioneze pentru consolidarea dimensiunii de apărare şi securitate a parteneriatului strategic comun”, a mai arătat Angel Tîlvăr.

Recent, România a recepţionat şi primele trei avioane F-16 cumpărate de la Norvegia.

„Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an şi a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forţelor Aeriene, România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menţinerea unei posturi aliate credibile de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic şi, la fel de important, vor asigura tranziţia pentru forţele noastre aeriene către era generaţiei a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35”, a declarat, la momentul respectiv, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr.

Este vorba despre a doua serie de trei aeronave F-16 achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent, prima fiind recepţionată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea. În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Foto: Naval Air Systems Command

AIM-9X Sidewinder este cea mai avansată rachetă aer-aer cu rază scurtă de acţiune din familia Sidewinder.  Deşi incorporează mai multe elemente ale rachetei AIM-9M, performanţa acesteia întrece cu mult celelalte rachete Sidewinder. Aceasta poate fi folosită chiar şi împotriva ţintelor de la sol. Are capabilităţi de tip „first shot-first kill”, esenţiale pentru supravieţuire în timpul unor manevre de lupte aeriene.

Rachetele sunt produse de Raytheon şi au o lungime de 3,02 metri, o greutate de 84,3 kg, iar raza de acţiune depăşeşte 16 km.