19 decembrie 2018

SUA au aprobat potenţiala vânzare de sisteme Patriot către Turcia pe fondul disensiunilor privind achiziţia de către Ankara de S-400 din Rusia

Mircea Olteanu

Departamentul de Stat de la Washington a anunţat marţi că a aprobat potenţiala vânzare a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot către Turcia, valoarea contractului fiind de 3,5 miliarde de dolari, acţiunea survine în contextul în care Ankara a indicat că va achiziţiona de sisteme S-400 din Rusia.

Sursă foto: Mediafax

Agenţia SUA de Cooperare pentru Apărare şi Securitate a transmis că Departamentul de Stat a aprobat vânzarea a 80 de rachete MIM-104E Guidance Enhanced Missiles (GEM-T), 60 de rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) şi alte echipamente, inclusiv patru radare AN/MPQ-65 şi 20 unităţi de lansare (M903 Launching Stations).

Washingtonul a anunţat anterior că negociază cu Turcia, aliat în cadrul NATO, o potenţială furnizare de sisteme Patriot pentru a împiedica achiziţia de către Ankara de sisteme S-400 din Rusia, informează postul CNBC News..

Oficialii NATO şi Administraţia Donald Trump au avertizat Ankara să nu achiziţioneze S-400, motivând că aceste sisteme nu vor putea fi integrate în reţeaua de apărare antiaeriană şi antibalistică a NATO şi ar putea pune în pericol achiziţia de avioane F-35 de către Turcia.

Decizia Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene S-400 din Rusia va avea "consecinţe", a transmis Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice.

Aprobarea de către Departamentul de Stat nu indică neapărat că un contract a fost semnat ori că negocierile s-au încheiat.

Rusia a anunţat în august că poate începe din anul 2019 să furnizeze Turciei sisteme S-400.