SUA ar vrea ca ţările care au baze militare americane să nu mai folosească echipamente şi dispozitive Huawei
Adrian POPASUA încearcă să convingă mai multe ţări aliate, în care are baze şi alte facilităţi militare, să evite folosirea de echipamente şi dispozitive produse de compania chineză Huawei, pe care o suspectează de spionaj în favoarea guvernului de la Beijing.
Guvernul american este dispus să ofere fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii în ţările care renunţă la produsele şi serviciile Huawei, potrivit unor surse ale publicaţiei Wall Street Journal. România se află printre ţările în care SUA are prezenţă militară, dar ţara noastră nu a fost specificată în articolul respectiv.
Huawei este al doilea cel mai mare producător mondial de smartphone-uri şi lider pe piaţa de infrastructură de telecomunicaţii. Compania are probleme şi în Australia, unde guvernul a decis să nu apeleze la serviciile sale pentru dezvoltarea reţelelor 5G.
În luna februarie a acestui an, şefii a şase servicii de informaţii din SUA, printre care NSA şi CIA, au spus că cetăţenii nu ar trebui să folosească smartphone-uri Huawei. Compania chineză a fost atunci la un pas să încheie parteneriate cu doi mari operatori telecom din America, Verizon şi AT&T, dar eforturile i-au fost zădărnicite în ultimul moment de factori politici. Primul smartphone Huawei care urma să fie distribuit oficial prin intermediul AT&T era phablet-ul Mate 10 Pro.
Şefii serviciilor nu au prezentat la momentul respectiv probe concrete care să arate de ce aceste smartphone-uri sunt periculoase, iar până acum experţii independenţi în securitate nu au descoperit nimic suspect la dispozitivele produse de companie.
Totuşi, autorităţile din SUA acuză Huawei de legături strânse cu guvernul comunist de la Beijing şi cu serviciile de informaţii chineze. Compania, care a negat aceste acuzaţii, oferă pe piaţa din SUA smartphone-uri „la liber”, care pot fi achiziţionate din magazine.
Huawei a fost fondată de un fost inginer din armata chineză. Unii politicieni americani au numit compania „un braţ al guvernului din China”.
Tot la începutul acestui an, şeful FBI, Chris Wray, declara că guvernul american nu trebuie să lase o companie sau o entitate care nu împărtăşeşte valorile democratice ale Statelor Unite să dobândească o poziţie puternică pe piaţa de telecomunicaţii, pe care să o folosească apoi pentru acţiuni de spionaj.
„Huawei se bucură de încrederea guvernelor şi clienţilor din 170 de ţări şi nu presupune riscuri informatice mai mari decât orice alt producător”, a declarat un purtător de cuvânt al Huawei pentru canalul american de televiziune CNBC.