22 ianuarie 2019

SUA ar fi descoperit o bază secretă de rachete a Coreei de Nord

Mihai Draghici

Specialişti din Statele Unite au descoperit o presupusă bază secretă de rachete a regimului din Coreea de Nord, dezvăluirea fiind făcută în contextul în care Washingtonul şi Phenianul au anunţat un nou summit al preşedinţilor Donald Trump şi Kim Jong-Un, relatează NBC News.

Sursă foto: Mediafax

Specialiştii estimează că regimul de la Phenian are aproximativ 20 de baze balistice secrete.

Baza Sino-ri se află la circa 210 kilometri nord de Zona Demilitarizată dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Rachetele instalate în această bază secretă pot atinge ţinte din Coreea de Sud, Japonia şi chiar din Arhipelagul Guam, aparţinând Statelor Unite, afirmă experţii Institutului "Beyond Parallel", din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

"Nord-coreenii nu vor purta negocieri asupra unor lucruri pe care nu le dezvăluie", declară Victor Cha, unul dintre autorii raportului. "Se pare că practică un joc, vor să aibă în continuare capacităţi operaţionale; este vorba de o capabilitate strategică", explică specialistul.

Preşedintele SUA, Donald Trump, se va întâlni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, la sfârşitul lunii februarie, a anunţat vineri seară Casa Albă. Anunţul a fost făcut după ce Donald Trump s-a întâlnit la Washington cu un emisar al Coreei de Nord, Kim Yong Chol.

"Preşedintele Donald Trump s-a întâlnit cu Kim Yong Chol şi au discutat o oră şi jumătate despre denuclearizare şi despre al doilea summit, care se va desfăşura la sfârşitul lunii februarie", a declarat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. "Donald Trump aşteaptă întrevederea cu preşedintele Kim, care se va derula într-un loc care va fi anunţat ulterior", a adăugat Sarah Sanders.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a declarat pe 1 ianuarie că vrea menţinerea angajamentului denuclearizării, însă a avertizat că ar putea schimba atitudinea dacă Administraţia Donald Trump nu anulează sancţiunile. "Dacă Statele Unite nu menţin promisiunea făcută în faţa întregii lumi şi insistă cu sancţiunile şi cu presiunile asupra ţării noastre, s-ar putea să nu mai avem altă opţiune decât de a analiza noi modalităţi de garantare a suveranităţii şi intereselor noastre", a transmis Kim Jong-Un într-un discurs televizat.

Liderul nord-coreean s-a întâlnit în iunie 2018 cu Donald Trump şi au discutat despre denuclearizare în Peninsula Coreea, dar nu au fost stabilite măsuri concrete. După summit, Phenianul a anunţat suspendarea testelor nucleare şi balistice. Kim Jong-Un a semnalat intenţia de a se întâlni din nou cu Donald Trump.