27 mai 2022

SUA aprobă vânzări de arme de peste 3 miliarde de dolari: sisteme de rachete rachete HIMARS către Australia, elicoptere CH-47F Chinook către Egipt şi rachete aer-aer AIM-9X Block II+ către Ţările de Jos

Alexandru Gologan

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de lansatoare de rachete mobile către Australia. Australienii încearcă să-şi sporească prezenţa militară în regiunea Indo-Pacific. SUA au aprobat mai multe vânzări de arme în valoare de până la 3.1 miliarde de dolari către aliaţii săi.

Sursă foto: Mediafax

Australia şi-a sporit cheltuielile de apărare în ultimii ani, deoarece China încearcă să-şi intensifice prezenţa în regiunea Indo-Pacific. Anul trecut, Australia a încheiat un acord pentru a cumpăra submarine nucleare din Statele Unite şi Marea Britanie.

În prezent, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de lansatoare de rachete mobile către australieni, care încearcă să-şi sporească prezenţa militară în regiunea Indo-Pacific.

Vânzarea către Australia a lansatoarelor HIMARS şi a echipamentelor aferente se ridică la un cost total de aproximativ 385 de milioane de dolari. Contractorii principali vor fi Lockheed Martin (LMT.N), L3Harris Corp (LHX.N) şi Chelton Inc.

Statele Unite îşi sprijină aliaţii, cel mai recent au parafat livrarea de elicoptere către Egipt şi rachete către Ţările de Jos.

Washingtonul a validat vânzarea elicopterelor CH-47F Chinook şi a echipamentelor aferente către Egipt pentru un cost estimat de 2.6 miliarde de dolari.

Ţările de Jos au crescut o comandă anterioară pentru rachete aer-aer AIM-9X Block II şi rachete aer-aer AIM-9X Block II+. Rachetele vor fi fabricate de Raytheon şi au o valoare totală aproximativă de 117 milioane de dolari, susţine Pentagonul.