17 octombrie 2020

SUA aprobă vânzarea către România a două sisteme de rachete antinavă, pentru 300 milioane dolari

Florin Jipa

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, vineri, vânzarea către România a două sisteme de rachete antinavă cu baza la sol, Naval Strike Missile (NSM), la un preţ estimat de 300 milioane de dolari şi a notificat Congresul SUA.

Sursă foto: Twitter

Cele două sisteme sunt formate din patru instalaţii de lansare mobile, alte vehicule de transport, rachete, sisteme de comunicaţii etc. Fiecare sistem va avea şi un centru de distribuţie a focului. În pachetul logistic intră şi piese de schimb, publicaţii şi instruire, conform anunţului Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii.

Agenţia mai anunţă că principalul contractor este Raytheon Missile and Defense, Tucson, AZ. şi că România nu a propus un acord de off set.

 

Oferta contrazice declaraţiile ministrului Apărării

Oferta contrazice declaraţiile ministrului apărării naţionale, Nicolae Ciucă, care spunea, pe 13 octombrie, în cadrul Forumului Bucureşti, organizat de Institutul ASPEN România, că şi companiile româneşti vor participa la programele de achiziţii militare.

“Două elemente importante vor contura viitorul achiziţiilor pentru modernizarea Armatei României: menţinerea celor două procente din PIB pentru apărare până în 2026, precum şi identificarea şi implementarea celor mai bune alternative pentru companiile româneşti, astfel încât acestea să poată participa la programele de achiziţii militare,” declara Nicolae Ciucă.

 

Rachetele NSM au fost alese după o tentativă eşuată de licitaţie

Conform unui comunicat de presă al MApN, programul de înzestrare SIML a fost fundamentat prin parcurgerea tuturor etapelor prevăzute în sistemul integrat de management al achiziţiilor pentru apărare. În urma analizei documentelor de program, a reieşit că singurul sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă complet operaţional, modern, testat şi livrat către forţe armate din state NATO (Polonia), şi care se pliază cel mai bine pe cerinţele operaţionale, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM). Alte state ale căror forţe armate au în dotare racheta NSM (dar nu şi sistemul) sunt Germania, Norvegia, Statele Unite ale Americii şi Malaezia.

“Prin proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului se propune aprobarea atribuirii de către Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii, a contractelor de stat de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, pentru realizarea „Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă”, aferentă programului de înzestrare SIML. Prin implementarea acestui program va fi asigurat, pe lângă sistemul propriu-zis, şi pachetul de suport logistic iniţial, instruirea militarilor privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazei de date privind parametrii tactici ai ţintelor.

Costurile programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), aşa cum sunt cuprinse în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 200 milioane EURO, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie, aşa cum va fi stabilită prin lege de Parlament.

Procedura specifică anterioară de achiziţie pentru SIML a fost anulată de autoritatea contractantă ca urmare a faptului că singurul operator economic care a depus o ofertă în cadrul procedurii specifice reglementată de HG 630/2018 nu a mai dorit continuarea negocierilor din cadrul etapei a-II-a.

Faţă de procedura anterioară, în proiectul actual configuraţia sistemului a crescut atât în complexitate, cât şi în numărul de instalaţii mobile de lansare şi în numărul de muniţii care vor fi achiziţionate,” mai este trecut în comunicatul MApN.

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024,” se mai arată în comunicatul MApN.

 

Este al treilea sistem de rachete cumpărat de România din SUA

România a mai cumpărat sisteme de rachete din SUA, sol-aer PATRIOT, într-un contract de aproape 4 miliarde de euro, şi sol-sol HIMARS, pentru aproape 1 miliard de euro. Primul sistem PATRIOT a fost recepţionat de Forţele Aeriene în această toamnă, iar primul sistem HIMARS va sosi în România la începutul anului 2021.

 

Citeşte şi:

Bateriile de coastă: MApN explică renunţarea la o achiziţie competitivă, cu offset, pentru una guvern la guvern

 

Didier Philippe / MBDA: anularea licitaţiei pentru rachetele de coastă pentru a acorda contractul Guvernului SUA creşte costurile de achiziţie cu 45% şi văduveşte industria naţională de off set