06 noiembrie 2023

SUA anunţă că au trimis un submarin cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu

Andreea Soare

Armata SUA a anunţat duminică seara că un submarin cu rachete ghidate a ajuns în Orientul Mijlociu, ca un mesaj de descurajare îndreptat spre inamicii regionali ai SUA, scrie CNN.

Sursă foto: CENTCOM

Duminică, pe 5 noiembrie, Comandamentul Central al SUA a anunţat pe reţelele de socializare că un submarine din clasa Ohio a intrat în zona sa de responsabilitate, imaginea care însoţea mesajul prezentând submarinul în Canalul Suez, la nord-est de Cairo.

Deşi nu este indicat numele submarinului, Forţele Navale ale SUA au patru submarine cu rachete ghidate din clasa Ohio, acestea fiind foste submarine cu rachete balistice modificate pentru a lansa mai degrabă rachete de croazieră Tomahawk, decât rachete balistice. Fiecare submarine poate transporta 154 de rachete de croazieră Tomahawk, cu 50% mai mult decât distrugătoarele cu rachete ghidate şi de patru ori mai mult decât cele mai noi submarine de atac ale SUA.

 

Capacitatea de lovire a acestor rachete de pe submarine a fost demonstrată în martie 2011, când acestea au lansat aproape 100 de rachete Tomahawk spre ţinte aflate în Libia, în timpul Operaţiunii Odyssey Dawn.

Submarinele americane se alătură celor trei grupări de nave americane aflate deja în regiunea Orientului Mijlociu. De asemenea, anunţul apare în contextul în care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se află în aceste zile într-un tur al ţărilor din regiune. Acesta a vizitat Turcia, Irak, Israel, Cisiordania, Iordania şi Cipru.

Citeşte şi: Poziţionarea Forţelor Navale americane în Orientul Mijlociu: Grupul de nave condus de portavionul american USS Dwight D. Eisenhower a intrat în Marea Mediterană, în timp ce Unitatea 26 Expediţionară, cu 2.500 de infanterişti marini, este în Marea Roşie